Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POETSKO-SCENSKI PRIKAZ DJELA “IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC”

Datum objave: subota, 6 juna, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Poetsko scenski prikaz knjige Iz kolijevke u Jasenovac

Poetsko scenski prikaz knjige Iz kolijevke u Jasenovac

U Kozarskoj Dubici sinoć je izveden poetsko-scenski prikaz knjige “Iz kolijevke u Jasenovac”, koju je priredio banjalučki književnik i publicista Milan Dašić, a u čijoj pripremi su učestvovali najpoznatiji srpski akademici, profesori i književnici.

“Sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata izašla je ova knjiga, koja je ustvari čitulja za 19.429 djece, Srba, Jevreja i Roma, koja su stradala u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta u Evropi”, rekao je akademik Matija Bećković.

On je naglasio da je zločin prema djeci, koji je počinjen u Jasenovcu, zločin koji se ne može objasniti i dodao da su se autori knjige “Iz kolijevke u Jasenovac” potrudili da očuvaju uspomenu na stradale.

“Autori su se potrudili da naprave taj imenik i uđu u trag svoj toj djeci i na taj način podignu im spomenik da se zauvek ne zatre uspomena na one koji jedva da su živeli, kako se ovde u naslovu knjige kaže iz kolijevke do Jasenovca, takoreći nisu ni živjeli”, rekao je Bećković novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naglasio da je zločin počinjen prema djeci u Jasenovcu neobjašnjiv i nepojmljiv ljudskom razumu.

“Koliki je to zločin to je lako svakome znati, jer da je ubijeno 19.429 vrabaca, golubova ili mrava, to bi već bio veliki zločin, a kamoli ljudskih duša. To je zločin koji se ne može objasniti ljudskim mozgom, već je to nešto sa one strane razuma”, rekao je Bećković.

Autor knjige “Iz kolijevke u Jasenovac” Milan Dašić precizirao je da se djelo sastoji iz dva dijela i sadrži oko 150 fotografija.

“Prvi dio je na engleskom i na srpskom jeziku. Tu su tekstovi o stradanju i mučenju djece, u kojima su sabrane tužne ali i srećne priče jer su neke majke na kraju, ipak, došle do svoje djece”, rekao je Dašić i dodao da knjiga sadrži i tabelarni prikaz koliko djece je stradalo po opštinama, odnosno odvedeno u jasenovački logor.

Prema riječima autora, u drugom dijelu nalazi se spisak od 19.430 dječaka i djevojčica koji su pogubljeni u logoru, kao i poezija o stradanju u logoru Jasenovac autora Đorđa Radišića, Jovana Dučića, Bore Kapetanovića, Rajka Petrova Noge, Skendera Kulenovića i Dragana Kolundžije.

“Knjigu sam pripremao uz pomoć izdavačkg savjeta u kome se nalaze profesor Smilja Avramov, akademik Matija Bećković, Arije Livne, Dragoljub Acković i druga zvučna imena srpske nauke i književnosti”, rekao je Dašić i dodao da je to treća knjiga koju je posvetio Jasenovcu.

Književnik Ranko Pavlović istakao je da je knjiga “Iz kolijevke u Jasenovac” jedna od onih koje čuvaju od zaborava više stotina hiljada nevino stradalih u ustaškom logoru u NDH-a, a posebno sjećanje na 20.000 najnevinijih – djece koja nisu bila ni zakoračila u život.

“Ove knjige ne daju samo istoriografske podatke nego toplom ljudskom i književnom riječju govore o zlu koje nikada ne bi trebalo da se ponovi”, rekao je Pavlović.

On je naglasio da takva knjiga treba da se nađe u bibliotekama, posebno školskim, te istakao potrebu da se barem jedan školski čas posveti Jasenovcu, da bi djeca saznala istinu o tom logoru.

Scenarista i režiser poetsko-scenskog prikaza djela “Iz kolijevke u Jasenovac” je Renata Agostin, a izdavač knjige je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila i Udruženje “Jasenovac-Donja Gradina” iz Banjaluke.

Organizator događaja je “Narodna biblioteka” Kozarska Dubica, a direktor te javne ustanove Danijela Balaban rekla je da poetsko-scenski prikaz knjige “Iz kolijevke u Jasenovac” nije organizovan samo zbog obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, niti zbog promocije tog značajnog književnog dela, nego prvenstveno da bi se sačuvala sjećanja na žrtve i ono što se desilo u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Učesnici programa, osim akademika Bećkovića, bili su Vladimir Jagličić, Jovanka Stojčinović Nikolić, Boro Kapetanović, Ranko Preradović i Ranko Pavlović, te glumci Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Ivana Perković, Siniša Sušić.

Nastupili su i učenici Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Kozarske Dubice i članovi Mješovitog hora “Višnjić”.

Poetsko-scenskom prikazu knjige “Iz kolijevke u Jasenovac”, koji je sinoć izveden u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, prisustvovao je veliki broj građana, opštinskih zvaničnika, te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo i direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Milorad Bukva.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

U PETAK POETSKO-SCENSKI PRIKAZ KNjIGE “IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC”

NOŽ ZA KLANjE SRPSKE DJECE SA KOZARE

Borba protiv “velikosrpskog mita”, ili šta danas Hrvatima znači Jasenovac

Jasenovac – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top