Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

ПОЕТСКО-СЦЕНСКИ ПРИКАЗ ДЈЕЛА “ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ”

Датум објаве: субота, 6 јуна, 2015
Објављено у Јасеновац
Величина слова: A- A+

Поетско сценски приказ књиге Из колиjевке у Јасеновац

Поетско сценски приказ књиге Из колиjевке у Јасеновац

У Козарскоj Дубици синоћ jе изведен поетско-сценски приказ књиге “Из колиjевке у Јасеновац”, коjу jе приредио бањалучки књижевник и публициста Милан Дашић, а у чиjоj припреми су учествовали наjпознатиjи српски академици, професори и књижевници.

“Седамдесет година од завршетка Другог свjетског рата изашла jе ова књига, коjа jе уствари читуља за 19.429 дjеце, Срба, Јевреjа и Рома, коjа су страдала у Јасеновцу, jедном од наjвећих стратишта у Европи”, рекао jе академик Матиjа Бећковић.

Он jе нагласио да jе злочин према дjеци, коjи jе почињен у Јасеновцу, злочин коjи се не може обjаснити и додао да су се аутори књиге “Из колиjевке у Јасеновац” потрудили да очуваjу успомену на страдале.

“Аутори су се потрудили да направе таj именик и уђу у траг своj тоj дjеци и на таj начин подигну им споменик да се заувек не затре успомена на оне коjи jедва да су живели, како се овде у наслову књиге каже из колиjевке до Јасеновца, такорећи нису ни живjели”, рекао jе Бећковић новинарима у Козарскоj Дубици.

Он jе нагласио да jе злочин почињен према дjеци у Јасеновцу необjашњив и непоjмљив људском разуму.

“Колики jе то злочин то jе лако свакоме знати, jер да jе убиjено 19.429 врабаца, голубова или мрава, то би већ био велики злочин, а камоли људских душа. То jе злочин коjи се не може обjаснити људским мозгом, већ jе то нешто са оне стране разума”, рекао jе Бећковић.

Аутор књиге “Из колиjевке у Јасеновац” Милан Дашић прецизирао jе да се дjело састоjи из два диjела и садржи око 150 фотографиjа.

“Први дио jе на енглеском и на српском jезику. Ту су текстови о страдању и мучењу дjеце, у коjима су сабране тужне али и срећне приче jер су неке маjке на краjу, ипак, дошле до своjе дjеце”, рекао jе Дашић и додао да књига садржи и табеларни приказ колико дjеце jе страдало по општинама, односно одведено у jасеновачки логор.

Према риjечима аутора, у другом диjелу налази се списак од 19.430 дjечака и дjевоjчица коjи су погубљени у логору, као и поезиjа о страдању у логору Јасеновац аутора Ђорђа Радишића, Јована Дучића, Боре Капетановића, Раjка Петрова Ноге, Скендера Куленовића и Драгана Колунџиjе.

“Књигу сам припремао уз помоћ издавачкг савjета у коме се налазе професор Смиља Аврамов, академик Матиjа Бећковић, Ариjе Ливне, Драгољуб Ацковић и друга звучна имена српске науке и књижевности”, рекао jе Дашић и додао да jе то трећа књига коjу jе посветио Јасеновцу.

Књижевник Ранко Павловић истакао jе да jе књига “Из колиjевке у Јасеновац” jедна од оних коjе чуваjу од заборава више стотина хиљада невино страдалих у усташком логору у НДХ-а, а посебно сjећање на 20.000 наjневиниjих – дjеце коjа нису била ни закорачила у живот.

“Ове књиге не даjу само историографске податке него топлом људском и књижевном риjечjу говоре о злу коjе никада не би требало да се понови”, рекао jе Павловић.

Он jе нагласио да таква књига треба да се нађе у библиотекама, посебно школским, те истакао потребу да се барем jедан школски час посвети Јасеновцу, да би дjеца сазнала истину о том логору.

Сценариста и режисер поетско-сценског приказа дjела “Из колиjевке у Јасеновац” jе Рената Агостин, а издавач књиге jе Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила и Удружење “Јасеновац-Доња Градина” из Бањалуке.

Организатор догађаjа jе “Народна библиотека” Козарска Дубица, а директор те jавне установе Даниjела Балабан рекла jе да поетско-сценски приказ књиге “Из колиjевке у Јасеновац” ниjе организован само због обиљежавања 70 година од побjеде над фашизмом, нити због промоциjе тог значаjног књижевног дела, него првенствено да би се сачувала сjећања на жртве и оно што се десило у Јасеновцу и Доњоj Градини.

Учесници програма, осим академика Бећковића, били су Владимир Јагличић, Јованка Стоjчиновић Николић, Боро Капетановић, Ранко Прерадовић и Ранко Павловић, те глумци Смиљана Маринковић, Марина Пиjетловић, Ивана Перковић, Синиша Сушић.

Наступили су и ученици Основне школе “Вук Стефановић Караџић” из Козарске Дубице и чланови Мjешовитог хора “Вишњић”.

Поетско-сценском приказу књиге “Из колиjевке у Јасеновац”, коjи jе синоћ изведен у Дому културе у Козарскоj Дубици, присуствовао jе велики броj грађана, општинских званичника, те посланик у Народноj скупштини Републике Српске Перица Бундало и директор Јавне установе “Спомен-подручjе Доња Градина” Милорад Буква.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

У ПЕТАК ПОЕТСКО-СЦЕНСКИ ПРИКАЗ КЊИГЕ “ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ”

НОЖ ЗА КЛАЊЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ СА КОЗАРЕ

Борба против “великосрпског мита”, или шта данас Хрватима значи Јасеновац

Јасеновац – Јадовно 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top