fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PODRŽANO PODIZANjE SPOMEN-OBILjEŽJA NA KAZANIMA

Sarajevo-panorama.jpg

SARAJEVO, 5. MARTA (SRNA) – Komisija za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva podržala je Inicijativu za podizanje spomen-obilježja na Kazanima, koju je, na prijedlog potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, podnio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u novembru prošle godine.

Komisija je ocijenila da je inicijativa predložena u skladu sa kriterijumima za utvrđivanje spomenika od značaja za grad Sarajevo iz Odluke o spomenicima od značaja za grad. Naredne aktivnosti odnose se na precizno utvrđivanje mikrolokacije za spomen-obilježje, njegovog idejnog rješenja i drugih obaveza iz Odluke o spomenicima od značaja za grad Sarajevo, saopšteno je iz gradske uprave.

Prijedlog koji je Pudarić predao 15. novembra prošle godine Gradskoj upravi upućen je gradonačelniku Sarajeva na dalje postupanje u skladu sa gradskim propisima. Paralelno ovoj aktivnosti, u toku je proces obrade Inicijative Opštinskog vijeća opštine Centar i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo za podizanje spomen-obilježja u bivšoj ulici Dobrovoljačka.

U inicijativi se predlaže da se spomen-ploča podigne na mikrolokaciji parka na spoju ulica Hamdije Kreševljakovića i Skenderija.

Kazani su jama na lokaciji Boguševac u sarajevskom naselju Bistrik, gdje su od sredine 1992. godine do oktobra 1993. godine vršena ubistva Srba vatrenim ili hladnim oružjem, a tijela bacana u jamu. Ubistva su, prema optužnici, vršili pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: