fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Podrška zvaničnicima Srpske u odbrani Republike

Novi Grad
Novi Grad

Udruženje ratnih vojnih invalida u Novom Gradu pozvalo je sve političke strukture u Republici Srpskoj da se udruže u odbrani Srpske i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata jer su to dužni stvaraocima Republike Srpske – poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i borcima.

Predsjednik Predsjedništva Udruženja Sretko Vajagić istakao je da se ne smije dozvoliti urušavanje Republike Srpske i da konačno treba reći „ne“ nametnutnim i nelegalnim odlukama na štetu Srpske.

On je na prigodnoj manifestaciji organizovanoj povodom 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom rekao da, zbog aktuelne političke situacije, Udruženje ove godine nije organizovalo okrugli sto o položaju ove populacije.

„Htjeli smo samo da se okupimo i da damo podršku našim zvaničnicima u odbrani Srpske i 9. januara – Dana Republike“, rekao je Vajagić.

Prema njegovim riječima, Udruženje ove godine neće štampati ni kalendare već će sredstva ze ove namjene iskoristiti za pomoć socijalno ugroženim članovima koja će im biti uručena za Božić.

Predsjednik Saveza uduženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragomir Jančić rekao je da je Savez već dao podršku dogovoru zvaničnička iz Republike Srpske povodom odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike Srpske.

„Nećemo dopustiti da se donose odluke na štetu Republike Srpske. Dan Republike je 9. januar i niko nema pravo da ukine taj praznik“, naglasio je Jančić.

Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio je da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

U izjavi je kao neprihvatljiva ocijenjena odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra koja je donesena na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Odlučeno je da u narednom periodu bude raspisan referendum na kome će se građani Srpske izjasniti o tome da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske i da li su za to da 9. januar ostane Dan Republike.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Saopštenje za javnost Sabranja rodoljubivih pokreta i udruženja

Bakir upravlja sudijama

Ratni vojni invalidi obilježili dan lica sa invaliditetom

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: