Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PODRŠKA ODRŽAVANjU KONFERENCIJE O USTAŠKIM LOGORIMA

Igor Radojičić

BANjALUKA, 17. JUNA /SRNA/ – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić uvjeren je da će referati i dokumentacija sa Prve međunarodne konferencije o kompleksu ustaških logora – Jadovno – Gospić 1941. kao izuzetno vrijedni izvori poslužiti za dalja istraživanja ustaških zločina, jama i logora smrti za srpski i jevrejski narod čije se tragične konsekvence osjete i danas.

„Svjedoci smo da se, nažalost, još manipuliše lokalitetima stradanja i brojem nedužnih žrtava ustaškog terora koji se koriste na neprimjeren način i pokušavaju ubaciti u drugo vrijeme i istorijski kontekst. S druge strane, nalogodavci i počinioci ovih najstrašnijih zločina 20. vijeka izbjegli su suočavanje sa licem pravde, zaslužene kazne i osudu zločinačkog projekta“, navodi se u pismu upućenom predsjedniku Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušanu Bastašiću.

Radojičić u pismu, dostavljenom Srni, naglašava da sa izuzetnim poštovanjem prati i podržava angažman ustanova, pojedinaca i udruženja koja su dala značajan doprinos u nastojanjima nadležnih organa da nesporne činjenice o ustaškim zločinima budu objelodanjene i izložene civilizacijskoj osudi.

Predsjednik Narodne skupštine RS uputio je pozdrave svim učesnicima Konferencije i poželio im uspješan rad, dodajući da zbog planiranih zasjedanja parlamenta Srpske nije u mogućnosti da prisustvuje ovom skupu.

Prva međunarodna konferencija o kompleksu ustaških logora „Jadovno-Gospić 1941. godine“ biće održana 24. i 25. juna u Banjaluci gdje će radove izložiti učesnici iz Izraela, Rusije, Italije, SAD, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Repubilke Srpske.

Tokom konferenciji biće održano pet sesija na kojima će referate podnijeti istoričari Aleksandar Nećak, Ivan Čerešnješ, Ljiljana Radonić i

Efraim Zurof, Jovan Ćulibrk, Mila Mihajlović i Dragan Šućur, saopšteno je iz Udruženja građana „Jadovno 1941“.

Referate će podnijeti Kiril Feferman, Filipo Petruči, Rafael Izraeli, Milan Koljanin, Mladenka Ivanković, Nikola Žutić, Melita Švob, Dani Novak, Vladimir Umeljić i Jovan Mirković.

Konferencija počinje u 9.30 časova uvodnim izlaganjem poznatog srpskog istoričara Đure Zatezala na temu „Jadovno-kompleks hrvatskih ustaških logora-stratišta 1941“.

Skup će biti organizovan povodom 70 godina od stradanja Srba u kompleksu ustaških logora „Jadovno -Gospić 1941“ i obilježavanja Dana sjećanja.
Organizatori konferencije su Udruženje građana „Jadovno 1941“ iz Banjaluke, Institut za savremenu istoriju Beograd i Akademija nauka i umjetnosti RS. Dobrotvori konferencije su vlade RS i Srbije, grad Banjaluka i Kulturni centar Banski dvor.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: