Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podignuti spomenik Srbima poginulima u ratu devedesetih

Kometnik

KOMEMORACIJE

I ove godine na komemoraciji žrtvama ustaškog masakra u selu Kometnik u općini Voćin, održanoj na godišnjicu pokolja 14. januara 1942. godine okupio se veći broj mještana, ali i predstavnika srpske zajednice i lokalne samouprave

Pomen žrtvama služio je protojerej-stavrofor Žarko Uskoković, a u ime Odbora za obilježavanje prisutnima se obratio Igor Pavković, zamjenik načelnika općine Voćin iz redova srpske zajednice. Pavković je podsjetio na događaje od prije 69 godina i stradanje oko 300 nedužnih seljaka sela Kometnika, Dobrića i okolice Voćina, koji su brutalno mučeni i pobijeni kao odmazda za nekoliko ustaša koji su poginuli u borbi s partizanima.

– To iskustvo nije bilo dovoljno pa je 90-ih tih godina ponovljeno stradanje civila u Voćinu, kako Hrvata, čije se žrtve obilježavaju svake godine, ali i Srba koji su također stradali i nestali, a koji do danas nisu ekshumirani, niti pronađeni, rekao je Pavković i naglasio da je komemoracija prilika da se uputi zahtjev institucijama države da se i te žrtve obilježe na civiliziran način.

Kao predstavnik SNV Branka Šesto naglasila je da ova krovna institucija Srbu u Hrvatskoj svojim projektima želi obilježiti sva stratišta i obnoviti spomenike, te ka tom cilju je u ime SNV-a obećala pomoć kako bi se podigao spomenik nestalim i ubijenim Srbima rata devedesetih.

Uz obraćanja koja su bila u duhu rečenog, sa skupa na kom su prisustvovali predstavnici Ambasade Srbije, Vlade, vlasti Virovitičko-podravske županije, općine Voćin, grada Slatine i antifašista Orahovice, upućena je zajednička poruka da se tako nešto više nikad i nikome ne ponovi.

Nenad Jovanović

Izvor: SRPSKO NARODNO VIJEĆE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: