Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podignuta optužnica protiv Edina Sakoča za zločine nad Srbima

Edin Sakoč
Edin Sakoč

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edina Sakoča /57/ iz Stoca zbog ratnih zločina nad srpskim civilima na području Počitelja i Čapljine.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da Sakoča optužnica tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH na području Čapljine i okoline, u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, sam i zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

U optužnici se navodi da je Sakoč 9. jula 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao u kuću civila srpske nacionalnosti, gdje se nalazilo više civila, odakle je odveo jednu ženu srpske nacionalnosti, koju je tokom transporta prema logoru Dretelj, mučio, zlostavljao i silovao.

Sakoča terete da je nakon toga, zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a, ponovo došao u kuću gdje su bili civili srpske nacionalnosti, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja u glavu, ubili dvije žene srpske nacionalnosti, te njihova tijela iznijeli ispred kuće i zapalili.

On se više godina nalazio u SAD, odakle je 19. februara izručen pravosuđu BiH. Tužilaštvo BiH zahvaljuje vlastima SAD za pomoć u lociranju i izručenju Sakoča.

Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

SAD izručila Edina Sakoča zbog ratnih zločina nad Srbima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: