Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podignimo Prebilovce: Hercegovci u Subotici donirali 5.500 evra!

Podignimo Prebilovce: Hercegovci u Subotici donirali 5.500 evra!

Zavičajno udruženje Hercegovaca iz Bačkog Dušanova u veličanstveno organizovanoj donatorskoj večeri, u hotelu “Patria” u Subotici, prikupilo je 476.000 dinara i oko 1.400 evra i postavilo potpuno nove standarde

Bačko Dušanovo je ponos Hercegovaca! Oboren je apsolutni rekord u dosadašnjem prikupljanju novca za Prebilovce, a domaćini su se pokazali kao izuzetni organizatori ove humanitarne akcije, pa ne čudi što su nedavno bili među dobitnicima priznanja od strane Vlade RS.

Akciju “Podignimo Prebilovce” početkom godine pokrenulo je SND “Prebilovci” u saradnji sa Slobodnom Hercegovinom, najuticajnijim i najčitanijim hercegovačkim portalom u Srbiji, što su zdušno podržala sva zavičajna udruženja Hercegovaca u Srbiji, kao i društvo guslara “Stara Hercegovina”. Posle nekoliko priredbi i donatorskih večeri nakon proletnjih poplava koje su zadesile srpske zemlje za neko vreme akcija je prekinuta i to baš u Subotici, kada su vredni domaćini, veče namenjeno Prebilovcima, preinačili u pomoć za poplavom stradala područja u obe srpske zemlje.

Mnogi su tada mislili da se akcija neće nastaviti, ali sinoćnjom donatorskom večerom i pokazanom energijom i verom, možemo konstatovati da akcija “Podignimo Prebilovce” tek kreće ka svom zenitu. Skup u Subotici je antologijski i zbog činjenice da je prvi put u akciji “Podignimo Prebilovce”  na donatorsku večeru stigao vladika Grigorije, najzaslužniji što će Hram Vaskrsenja u Prebilovcima uskoro biti u punom sjaju.

Nakon himne “Bože pravde” koju je otpevala učenica Violeta Radić prisutnima se obratio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije. U vrlo nadahnutoj besedi koju možete ovde u celosti da pročitate, vladika je istakao:

– Bilo je tu motiva vjerskih i zvjerskih i nacionalnih, ali jedan od glavnih motiva za ubijanje ljudi u Prebilovcima je bio ekonomski. Ustaše su tog dana zarobile i 40.000 grla stoke. Završićemo mi crkvu, ali šta ce nam crkva ako ne bude tog sela. Ono sto je čovjeku nemoguće Bogu je moguće, zato od večeras i vaši organizatori i naši domaćini i vi koji ste pokazali dobru volju nemojte da više govorimo da gradimo spomen hram nego govorite da gradimo Prebilovce i obnavljamo svaku kuću, svaki vrt, svaki voćnjak svaku baštu…

Nakon vladike Grigorija prisutne je pozdravio Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji. U svom govoru Škrbić je podsetio da je kao ministar zdravlja u prethodnoj vladi brinuo o obnovii zdravstvenih ustanova u Hercegovini, ali i obećao da će podizanje Prebilovaca pomoći kao da je i sam Hercegovac.

– Iako sam ambasador BiH u Srbiji moj osnovni zadatak je da povežem naš narod. U zadnjih par dana sam već nekoliko puta boravio u Subotici, pa mogu da najavim da će uskoro Subotica i Banjaluka potpisati sporazum o bratimljenju, a sredinom novembra planiramo da u Subotici održimo, slično kao nedavno u Beogradu i Novom Sadu, Dane Srpske.

Potom se u ime domaćina ovog skupa gostima obratio Sreten Pištalo, predsednik udruženja Hercegovaca u Bačkom Dušanovu. Predsednik, kao i sekretar Boro Vukajlović imali su puno razloga za zadovoljstvo, jer su pored rekordnog priloga na jednom mestu uspeli da u najdalju tačku od Hercegovine u Srbiji udruže veliki broj zemljaka.

Zamenik predsednika Koordinacionog odbora Hercegovaca u Srbiji i predsednik Kluba Gačana Svetozar Crnogorac nije krio oduševljenje impresivnim skupom.i nije štedeo komplimente za izvanredne domaćine.

– Mi iz hercegovačkih udruženja, od Vršca pa do Subotice, treba da smo ponosni što smo pokrenuli pitanje zločina, a posebno što smo podržali izgradnju Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. Učešćem u akcijama i skupovima za prikupljanje sredstava zajedno sa guslarskim društvom “Stara Hercegovina” uticali smo na gradnju hrama i opštu atmosferu u samoj Hercegovini. Inače, mi iz Kluba Gačana se zalažemo da skupimo snage i da složimo tužbu međunarodnom sudu pravde, Ujedinjenim nacijama. Ova vrsta zločina nikad ne zastareva. Tužba treba da bude usmerena na Vatikan, Katoličku crkvu i papu Pija XII-og kao i Hrvatsku, naslednicu NDH. Ne može Stepinac biti nevin kad su njegovi fratri odradili sav taj prljavi zločinački posao. Mi sva njihova imena danas imamo. Da bi zabašurili zločin fratri su izmislili nekakvu Gospu samo desetak kilometara od Šurmanaca i danas hiljade katoličkih vernika hrle da se poklone jednoj izmišljenoj fikciji.

Crnogorac se zahvalio portalu Slobodna Hercegovina na dosadašnjoj medijskoj podršci.

U odsustvu Milenka Jahure, predsednika SND “Prebilovci” prisutnima se na prikupljenoj pomoći zahvalio Vojislav Vojinović, koji je podsetio na genezu zločina, ali i na današnje muke Prebilovčana.

-  Ljubica Bulut je sa svoje troje dece skočila u jamu sa rečima “letimo, anđeli moji”. I danas traju muke Prebilovčana, jer lokalna vlast ne dozvoljava da se postavi putokaz sa natpisom Prebilovci.

U ime Subotice i Bačke goste je pozdravio Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga.

Nadahnuti pjesnik Đorđo Sladoje podsjetio je na stogodišnjicu Velikog rata i odrecitovao pjesmu Princip.

Nakon njega nastupio je dečiji hor “Iskončići” koji je izveo nekoliko izvornih pjesama.

Gusle su opet odjekivale Suboticom, a gosti su imali priliku da uživaju slušajući šampiona Veljka Đuranovića.

Gojko Đogo je odrecitovao pjesme Trnovo i Aja Sofija, slikovito objašnjavajući koliko je važno crkvu graditi srcem.

Potom se pristupilo projekciji dokumentarnog filma Prebilovci, za koju je autor Branko Stanković, urednik emisije “Kvadrature kruga” nedavno dobio nagradu.

U apsolutnoj tišini odgledan je film. Žamor se čuo samo kada je pomenuto da je jedan od zločinaca Ivan Jovanović Crni dugo posle završetka rata živeo na Paliću kod Subotice krijući se kod porodice Dulić.

Nakon filma pozdravljen je i preživjeli Prebilovčanin Pavle Bulut.

– Ljudski je praštati, ali zaboraviti nećemo nikad, rekao je ovaj krepki 88-godišnji starac.

U nastavku programa goste je zabavljao frulaš Dejan Anđelković, prvak Srbije, pevala je i mlada Lana Kapor, a humorom i guslama goste je pozdravio i profesor Slavko Aleksić.

Nenadmašni voditelj Milivoje Beštić na kraju programa je saopštio da je prikupljeno 476.000 dinara i 1.380 evra, ali to nije sve, jer akcija traje do kraja cele ove nedelje, pa bi taj iznos na kraju mogao biti i veći.

Gangama uz guslarskog šampiona Veljka Đuranovića Hercegovci su u Subotici zatvorili nezaboravno humanitarno veče.

Ako bi merili rečima vladike Grigorija, prikupljen je novac za obnovu pola jedne kuće.

Ovo je tek početak.

Izvor: Slobodna Hercegovina

 

Vezane vijesti:

Obnova matičnih knjiga u čapljinskoj parohiji

09.08.2014. Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima

U Hramu Vaskrsenja u Prebilovcima prva liturgija i krštenje

SLUŽENA LITURGIJA U SLAVU SVETIH PREBILOVAČKIH NOVOMUČENIKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: