Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Под маљ, брадву и нож

Датум објаве: петак, 16 новембра, 2018
Објављено у Јасеновац
Величина слова: A- A+
Усташе на путу за покољ и палеж "бунтовних" села
Усташе на путу за покољ и палеж “бунтовних” села

Усташе су опколиле српско село Црквени Бок, узеле кола и натовариле их житом, хаљинама, потерале стоку, упрегле коње и потерале сав народ у Јасеновац

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 17. новембра  2015. године.

Стигла jе колона кола и усташе наредише да их товаре све редом, и живе и мртве. Тако натоварена кола изгледала су ужасно. Испод голих мртваца живи су људи стењали и упињали се да се ослободе. Били су бацани без реда, и мртваци и живи. Мртви су сjедили или лежали на живима, а неки су живи сjедили на мртвима и на живима испод себе. Кола су била брзо напуњена, и колона jе кренула.

-Доктори, ви сте овдjе свршили, сад идите на посао у логор и лиjечите добре, радне заточенике – заповиjеди нам Матковић.

Кренули смо. Видjели смо како jе колона уморених, жеђу исцрпљених живих мртваца скренула према скели на Сави, управо у Градину: под маљ, брадву и нож.

Пролазећи покраj нас, Матковић викну:

-Размутите им пекмез с водом!

Усташе су се смиjале.

-Хоћемооо! Како неее… !

Натпоручник Љубо Милош сакупио jе усташе из Прве боjне (I здруга) и заточенике по канцелариjама и послао на разбоjнички поход у богато и чудом jош нетакнуто српско село Црквени Бок, коjе се налази на Сави више Лоње. То jе село било одавно познато по напредности своjих сељака. „Сељачко коло” jе у Црквеном Боку одиграло лиjепу улогу у просвjећивању сељака.

Сељаци Срби, кад су чули о погибиjи Срба у њиховоj блискоj околици у Босни, организирали су се, и све су чинили како не би насjели никаквим усташким и четничким изазовима. Међутим, усташким разбоjницима око jе запело за богатство сељака у Црквеном Боку. Усташе практицираjу стару искушану разбоjничку методу: убити сељака па га опљачкати.

Тако су 13. октобра 1942. без икаква повода улетjеле дивље хорде и дерале се:

-Сви у куће!

Усташе су пуцале из пушака и револвера. Народ се престрашио и улетио у куће. Маjке су криле дjецу и jаукале, мушкарци нису знали што да раде.

Неки су успjели одлетjети оближњем трговцу, не би ли, уз тешку награду, он успио да им помогне. Усташе су неке мушкарце истjерале на улицу и почеле изгонити стоку из штала. Жене су плакале, врискале и отимале краве.

Нека стариjа женска потрчала да врати теле.

-Не дам jа теле, jа сам га одгоjила.

Полетjеле за њом и друге жене вичући:

-Боље да побиjете нас, ако нам већ одузимате стоку!

– Разбоjници! – дрекнуо jе нетко.

Али одмах jе усташки митраљез почео клокотати. Жене су падале мртве и тешко рањене, вриштећи и jаучући. Дjеца су урликала ужасним, jезивим гласом. Усташе су опколиле село, узеле кола и натовариле их житом, хаљинама, потjерале стоку, упрегле коње и потjерале у Јасеновац сав народ, и мушко и женско, дjецу, старце и болеснике.

Већ су при улазу одвоjили овећу групу жена и мушкараца, превезли их скелом у Градину и одмах, по наређењу Љубе Милоша, ликвидирали. Остатак од око 2.000 потjерали на отворено поље између III-Ц и Циглане.

Ту су мала дjеца, жене и старци преноћили на киши и студени, прокисли и промрзли и остали тако jош неколико дана и ноћи. Држали смо сигурним да ће их те ноћи ликвидирати. У зору jе Милутин извиркивао кроз маглу.

-Сви су jош на пољани, сви! Никог нису одвели приjеко! – викнуо jе од радости Миливоj Козарчанин.

-Ти мали, боље да шутиш – опомиње га усташки агент Похорило, заточеник.

Уjутро jе рано фра Сотона Маjсторовић-Филиповић улетио у нашу бараку.

-Сви доктори са свим лиjековима к рањенима одмах на поље. Оном jадном свиjету и оноj jадноj дjечици помозите. Даjте лиjекове, завоjе и све што jе нужно, све се мора створити за њих.

Усташко-jасеновачко наређење. Одлетjели смо на пољану. Људи су стаjали у групама шутећи, гледали сумњичаво таj злогласни пеjзаж и усплахирено се кретали. Жене су се с дjецом шћућуриле, заматаjу дjецу и притискуjу их к њедрима. Дjеца су промукла од плача, а сада само jецаjу промуклим гласом, као да голубови гучу. Када смо ушли међу народ, гледали су нас зачуђено и питали погледом: „Шта ови раде овдjе, шта ови хоће?”

-Како сте? Јесте ли здрави? – нетко ће од нас да запита. Жене су подигле главе, дjеца се окренула к нама, а људи уперили погледе у нас.

Нисмо добили одговора. На њиховим jе лицима затитрао ироничан подсмиjех.

-Има ли болесних, ми смо доктори, дошли смо да болесне прегледамо и лиjекове дамо. Јесу ли вам дjеца здрава? – питао jе др Шпицер. Опет су шутjели и гледали на нас као на изазиваче, коjи их напаствуjу.

-Да, ово jе диjете болесно! Зашто не кажеш, женска главо? – опет ће др Шпицер запитати и хтjеде диjете узети за руку, да му види пулс. Жена нагло тргне диjете и стисну га уз своjе груди, намрштивши чело.

Наставиће се

Пише: Никола Николић

Књига се може наручити од  издавача: „ННК интернационал”, Ломина 4/1, Београд, тел. 011/2687-051, 3618-513; е-mail: i.p.nnki@eunet.rs; саjт: www.nnk.co.rs

Извор: Политика, четвртак 17. септембар 2015., стр. 27

Везане виjести:

Никола Николић: Јасеновачки логор (1)

Никола Николић: Јасеновачки логор (2)

Никола Николић: Јасеновачки логор (3)

Никола Николић: Јасеновачки логор (4)

Никола Николић: Јасеновачки логор (5)

Никола Николић: Јасеновачки логор (6)

Никола Николић: Јасеновачки логор (7)

Никола Николић: Јасеновачки логор (8)

Никола Николић: Јасеновачки логор (9)

Никола Николић: Јасеновачки логор (10)

Никола Николић: Јасеновачки логор (11)

Никола Николић: Јасеновачки логор (12)

Никола Николић: Јасеновачки логор (13)

Никола Николић: Јасеновачки логор (14)

Никола Николић: Јасеновачки логор (15)

Никола Николић: Јасеновачки логор (16)

Никола Николић: Јасеновачки логор (17)

Никола Николић: Јасеновачки логор (18)

Никола Николић: Јасеновачки логор (19)

Јасеновац – Јадовно 1941.


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top