fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POČINjE SUĐENjE ZA “LORU 2“

sud

ZAGREB, 13. MARTA (SRNA) – Vrhovni sud u Hrvatskoj naložio je da počne suđenje za ratne zločine nad Srbima u slučaju “Lora 2“, 20 godina nakon zločina koji se desio u tom splitskom logoru.

Odbijene su žalbe optuženih – komandanta Vojno-istražnog centra “Lora“ Tome Duića i čuvara Emilija Bungura koji su u bjekstvu sedam godina i koji se protive da im bude suđeno u odsustvu.

Žrtve i preostali optuženici dostupni su i čekaju već gotovo tri godine da počne suđenje.

Osim Duića i Bungura, optuženi su i Duićev pomoćnik Tonči Vrkić, te čuvari Anđelko Botić i Ante Gudić, koji su pravosnažno osuđeni za ratni zločin u “Lori 1“.

U bjekstvu su bili i Miljenko Bajić i Josip Bikić, pravosnažno osuđeni u Lori. Bajića su uhapsili, a Bikić se sam predao, nagodio sa tužilaštvom te dobio simboličnu kaznu od dvije i po godine zatvora. Bajića čeka novo suđenje, jer su mu sudili u odsutnosti.

Postupak za ratne zločine u Lori Državno tužilaštvo Hrvatske aktivno vodi 12 godina. Glavni državni tužilac Mladen Bajić autor je optužnice za “Loru 1“. Osim “Lore 1“ i “Lore 2“, Državno tužilaštvo vodi još nekoliko postupaka, tako da postoje i “Lora 3“, “Lora 4“, “Lora 5“ i “Lora 6“…

Mediji podsjećaju da je gotovo nevjerovatno da je Bajić ograničio krivičnu odgovornost isključivo na osmoricu optuženih u slučaju “Lora“, jer ispada kao da niko od njihovih nadređenih nije znao što se događa, a morao je znati. Ne samo zato što je saznanja o tome vrhovnom komandantu Franji Tuđmanu prenio vojni policajac Marijo Barišić, već i zato što je uviđaje zločina počinjenih tokom 1992. godine vodio upravo Mladen Bajić, tada vojni tužilac u Splitu.

Ljudi koji su bili angažovani na rasvjetljavanju zločina u Lori optužili su Bajića da je svjesno zataškavao brojne stvari koje su se dogodile u tom logoru, i to zbog toga da bi izbjegao vlastitu odgovornost u tim nesrećnim događajima, ali glavni državni tužilac u nekoliko navrata je kategorički demantovao takve teze.

Nepoznati su ostali krivci za likvidaciju 14 pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Nakon zarobljavanja na južnom ratištu, prebačeni su u „Loru“. Većina ih je kasnije likvidirana u Duvnu. Državno tužilaštvo, koje vodi istragu, još nije ispitalo pripadnika Hrvatske vojske koji ih je zarobio i isljeđivao na samom ratištu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: