fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОЧИЊЕ СУЂЕЊЕ ЗА “ЛОРУ 2“

sud

ЗАГРЕБ, 13. МАРТА (СРНА) – Врховни суд у Хрватскоj наложио jе да почне суђење за ратне злочине над Србима у случаjу “Лора 2“, 20 година након злочина коjи се десио у том сплитском логору.

Одбиjене су жалбе оптужених – команданта Воjно-истражног центра “Лора“ Томе Дуића и чувара Емилиjа Бунгура коjи су у бjекству седам година и коjи се противе да им буде суђено у одсуству.

Жртве и преостали оптуженици доступни су и чекаjу већ готово три године да почне суђење.

Осим Дуића и Бунгура, оптужени су и Дуићев помоћник Тончи Вркић, те чувари Анђелко Ботић и Анте Гудић, коjи су правоснажно осуђени за ратни злочин у “Лори 1“.

У бjекству су били и Миљенко Баjић и Јосип Бикић, правоснажно осуђени у Лори. Баjића су ухапсили, а Бикић се сам предао, нагодио са тужилаштвом те добио симболичну казну од двиjе и по године затвора. Баjића чека ново суђење, jер су му судили у одсутности.

Поступак за ратне злочине у Лори Државно тужилаштво Хрватске активно води 12 година. Главни државни тужилац Младен Баjић аутор jе оптужнице за “Лору 1“. Осим “Лоре 1“ и “Лоре 2“, Државно тужилаштво води jош неколико поступака, тако да постоjе и “Лора 3“, “Лора 4“, “Лора 5“ и “Лора 6“…

Медиjи подсjећаjу да jе готово невjероватно да jе Баjић ограничио кривичну одговорност искључиво на осморицу оптужених у случаjу “Лора“, jер испада као да нико од њихових надређених ниjе знао што се догађа, а морао jе знати. Не само зато што jе сазнања о томе врховном команданту Фрањи Туђману пренио воjни полицаjац Мариjо Баришић, већ и зато што jе увиђаjе злочина почињених током 1992. године водио управо Младен Баjић, тада воjни тужилац у Сплиту.

Људи коjи су били ангажовани на расвjетљавању злочина у Лори оптужили су Баjића да jе свjесно заташкавао броjне ствари коjе су се догодиле у том логору, и то због тога да би избjегао властиту одговорност у тим несрећним догађаjима, али главни државни тужилац у неколико наврата jе категорички демантовао такве тезе.

Непознати су остали кривци за ликвидациjу 14 припадника никшићко-шавничке групе. Након заробљавања на jужном ратишту, пребачени су у „Лору“. Већина их jе касниjе ликвидирана у Дувну. Државно тужилаштво, коjе води истрагу, jош ниjе испитало припадника Хрватске воjске коjи их jе заробио и исљеђивао на самом ратишту.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: