Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Počinje skupljanje tragova NATO zločina

Datum objave: utorak, 5 juna, 2018
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Koordinaciono telo za utvrđivanje posledica bombardovanja osniva se 12. juna

Foto Tanjug
Foto Tanjug

U utorak, 12. juna, konačno će, saznaju “Novosti”, biti formirano Koordinaciono telo koje će ispitivati posledice NATO bombardovanja naše zemlje na ljude i životnu sredinu.

Telo čije je osnivanje inicirala grupa stručnjaka različitih profila – od lekara do fizikohemičara i bivših pripadnika Vojske Srbije – okupljena oko inicijative da se utvrde posledice ekološke katastrofe izazvane bombardovanjem 1999. godine, kako je juče potvrđeno “Novostima”, odmah će početi sa prikupljanjem i analizom podataka, kako iz arhiva, tako i sa terena. Ono će raditi paralelno, nezavisno od nedavno osnovane skupštinske komisije koja ima isti cilj – da utvrdi posledice NATO bombardovanja.

– Napokon smo sa tri ministarstva: zdravlja, životne sredine i odbrane, utanačili da zvaničan datum osnivanja Koordinacionog tela bude 12. jun – potvrđuje, za “Novosti”, profesorka Danica Grujičić, načelnik neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS. – Sve je već spremno i znaju se članovi sva tri dela ovog Koordinacionog tela, koje će imati međuresorni, operativni deo u kojem su fizičari, hemičari, lekari, zatim savetodavno telo koje čine uglavnom predstavnici SANU, i Upravni odbor na čijem čelu će biti Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, a članovi tog UO biće i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin.

Profesorka Grujičić otkriva da će jedan od prvih poteza Koordinacionog tela biti poziv Domeniku Leđeru, koji je u Italiji na sudu uspeo da dokaže vezu između osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio tokom 78 dana bombardovanja Srbije i Crne gore, i karcinoma od kojih su oboleli italijanski vojnici angažovani u misiji KFOR na KiM.

Foto Z. Jovanović
Foto Z. Jovanović

– Veoma bi nam značajno bilo da vidimo dokumentaciju koju je prikupio Domeniko Leđero svojim timom iz organizacije “Vojna opservatorija”, iako su se oni bavili samo osiromašenim uranijumom i uspeli da to dokažu na sudu i izdejstvuju odštete – objašnjava profesorka Grujičić. – Naš posao će, zapravo, biti mnogo širi, jer ćemo mi pored posledica osiromašenog uranijuma, ispitivati i posledice hemikalija koje su prilikom bombardovanja strujnih dalekovoda, rafinerije i drugih postrojenja otišle u vazduh, zemlju i vodu.

Uzorke će ispitivati Nacionalna mreža laboratorija, u koju će zapravo ući sve postojeće akreditovane laboratorije.

– Najvažnije je da vidimo kakvo je kretanje bolesti za ovih 19 godina od bombardovanja – kaže profesorka Grujičić. – I ne mislimo samo na maligne bolesti, koje su definitivno u porastu, nego i na autoimune, porast steriliteta, psihijatrijska oboljenja… Možda se ni meni, kao jednom od pokretača inicijative da se utvrde posledice NATO agresije, neće svideti rezultati do kojih ćemo doći, ali objavićemo činjenice. Ništa ne prejudiciramo. Samo se zalažemo za to da se utvrdi istina.

Snimak Pentagona – dokaz

NATO je još 1994. godine znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome, svesno i namerno, njime punio bombe kojima je gađao Srbiju pet godina kasnije – otkrio je Domeniko Leđero. – Postoji video-snimak iz 1994, koji je napravio Pentagon, u kom se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. U njemu se navodi njegovo delovanje, posledice, daju se saveti kako da se zaštite oni koji su izloženi dejstvu.

Autor: B. RADIVOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srpska ispituje posljedice NATO bombardovanja | Jadovno 1941.

Srbska Hirošima: Selo u kojem je NATO uništio živote uranijumom – selo smrti! (VIDEO)

I zvanično: Srbija raskrinkava NATO zločin
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top