fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОЧЕТАК СУЂЕЊА 19. АПРИЛА

silos

САРАЈЕВО, /СРНА/ – Читањем оптужнице и изношењем уводне риjечи Тужилаштва БиХ 19. априла почеће суђење осморици оптужених за злочин почињен над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручjу општине Хаџићи.

На статусноj конференциjи уочи почетка суђења Тужилаштво БиХ jе наjавило да ће у доказном поступку саслушати 273 свjедока и уложити 1.739 материjалних доказа.

Тужилац Марjан Погачник рекао jе да jе до сада осам свjедока тражило да свjедочи под мjерама заштите.

„Тужилаштво jе свjесно да jе ово енормно велики броj свjедока коjе желимо да испитамо. Ипак, морам да кажем да оптужница обухвата период од маjа 1992. до jануара 1996. године, да помиње три затвореничка обjекта, те да се злочин догодио на великом географском подручjу. Стога, молим Суд да прихвати оволики броj свjедока, jер они су Тужилаштву неопходни како би доказали наводе оптужнице“, обjаснио jе Погачник.

Одбране оптужених на статусноj конференциjи нису износиле план извођења доказа, али су дали примjедбе на велики броj наjављених свjедока оптужбе.

„Са оволиким броjем свjедока суђење би траjало пет или шест година. Сматрамо да се са трећином свjедока може постићи исти ефекат, те молимо Суд да изађе у сусрет одбрани и наложи Тужилаштву да оваj предмет учини ефикасниjим“, рекла jе Васвиjа Видовић, адвокат оптужених Ђелиловића и Човића.

Суд БиХ одлучио jе да уважи молбу одбране, те наложило Тужилаштву да редуцира броj свjедока на пола, а да међу њима остави само оштећене, пренио jе Бирн.

Оптужница терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хуjића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера за злочине против цивила и ратних заробљеника у логору „Силос“ и другим обjектима на подручjу општине Хаџићи.

Они су, како се наводи у оптужници, од 1992. до 1996. године учествовали у системском удруженом злочиначком подухвату, у оквиру коjег су починили злочине против цивила и ратних заробљеника српске националности.

Према оптужници, Ђелиловић jе у то вриjеме био предсjедник Скупштине општине, Кризног штаба и Ратног предсjедништва општине Хаџићи, Фадил Човић начелник Станице jавне безбjедности (СЈБ) Хаџићи и члан Кризног штаба, а Мирсад Шабић командир Полициjске станице Пазарић.

Бећир Хуjић jе био управник, као и замjеник управника логора „Силос“, а исте функциjе обављао jе и Халид Човић. Шериф Мешановић jе, према оптужници, био jедан од замjеника управника у „Силосу“ и управник логора у магацину у касарни „Крупа“, а Нермин Калембер стражар у „Силосу“.

Оптужени су ухапшени 22. новембра 2011. године, од када се налазе у притвору.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: