Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Derventi i Brodu

Datum objave: četvrtak, 14 januara, 2016
Veličina slova: A- A+

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Dervente i Broda.

Almaz Nezirović
Almaz Nezirović

Prema optužnici, Nezirović je od kraja aprila do jula 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje, u opštini Derventa i logoru u naselju Tulek u opštini Brod učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Tužilac Milanko Kajganić kaže da je Nezirović optužen da je u više navrata kao stražar zlostavljao i premlaćivao zatvorenike, te ih mučio na izrazito ponižavajući način, prenosi Birn.

“Nezirović je zatvorenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, mučio ih tjerajući ih da stavljaju na sto tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake. Jednom je teško zlostavljao zatočenog doktora koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama”, naveo je Kajganić.

U jednoj od tačaka optužnice navodi se da je Nezirović zatvorenicima uskraćivao hranu, a kada bi je i donio – prosipao je u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom im se izrugujući.

“Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam, nekada sa drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/. Žrtve su bili Srbi iz okoline Dervente koji su zatvarani u logore i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje”, zaključio je tužilac.

Ove zločine Nezirović je počinio kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a.

Kajganić je rekao da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 33 svjedoka, jednog vještaka i čitanjem iskaza preminulog svjedoka.

Nezirović je od 1997. godine živio u SAD, gdje je prije pet godina protiv njega podignuta optužnica zbog davanja lažnih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo.

Zahtjev za izručenje BiH podnesen je u julu 2012. godine, a postupak je duže trajao jer je Nezirović podnosio žalbe u vezi sa izručenjem. U julu 2015. godine izručen je BiH.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Nekadašnji komandant logora priznao krivicu

Teže probiti ćutanje nego koridor

 




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top