Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Derventi i Brodu

Datum objave: četvrtak, 14 januara, 2016
Veličina slova: A- A+

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Dervente i Broda.

Almaz Nezirović
Almaz Nezirović

Prema optužnici, Nezirović je od kraja aprila do jula 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje, u opštini Derventa i logoru u naselju Tulek u opštini Brod učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Tužilac Milanko Kajganić kaže da je Nezirović optužen da je u više navrata kao stražar zlostavljao i premlaćivao zatvorenike, te ih mučio na izrazito ponižavajući način, prenosi Birn.

“Nezirović je zatvorenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, mučio ih tjerajući ih da stavljaju na sto tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake. Jednom je teško zlostavljao zatočenog doktora koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama”, naveo je Kajganić.

U jednoj od tačaka optužnice navodi se da je Nezirović zatvorenicima uskraćivao hranu, a kada bi je i donio – prosipao je u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom im se izrugujući.

“Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam, nekada sa drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/. Žrtve su bili Srbi iz okoline Dervente koji su zatvarani u logore i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje”, zaključio je tužilac.

Ove zločine Nezirović je počinio kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a.

Kajganić je rekao da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 33 svjedoka, jednog vještaka i čitanjem iskaza preminulog svjedoka.

Nezirović je od 1997. godine živio u SAD, gdje je prije pet godina protiv njega podignuta optužnica zbog davanja lažnih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo.

Zahtjev za izručenje BiH podnesen je u julu 2012. godine, a postupak je duže trajao jer je Nezirović podnosio žalbe u vezi sa izručenjem. U julu 2015. godine izručen je BiH.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Nekadašnji komandant logora priznao krivicu

Teže probiti ćutanje nego koridor

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top