fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Počelo suđenje za ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića

Pred Sudom BiH danas je čitanjem optužnice počeo glavni pretres na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine na području Zvornika.

Elfeta Veseli izručena BiH Foto: SRNA
Elfeta Veseli izručena BiH Foto: SRNA

U optužnici, koju zastupa tužilac Miroslav Janjić, navedeno je da su drugooptužena Elfeta Veseli, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH 1992. godine u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice u opštini Zvornik na najsvirepiji način ubila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti. Janjić je, obrazlažući optužnicu, naveo da je Veselijeva na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je dok je bio na biciklu prišla s leđa i zaklala ga. Optuženi Halilović je kao nadređeni Veselijevoj i njenim saborcima, vidio da je ona ubila dječaka.

Ispitujući prvog svjedoka na ovom suđenju Đevada Hodića, Janjić je sve vrijeme insistirao da dokaže da ovaj svjedok danas u sudnici ne govori onako kako je dao ranije iskaze istražiocima Agencije za istrage i zaštitu ili u Tužilaštvu, nego da daje kontradiktorne izjave ili da se, jednostavno, ne sjeća mnogih stvari. Hodić je u sudnici prepoznao prvooptuženog Halilovića, ali ne i drugooptuženu Veselijevu.

Odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je da je u Novom Selu i Kamenici viđao dječeka, ali da mu se više ne sjeća imena. Priznao da je dječaka jednom prilikom vidio u nekoj kući u Novom Selu crvenog u licu kako go do pojasa, sa modricama i ogrebotinama na grudima i stomaku, stoji pred Kibetom, nekom ženom, možda i Veselijevom, te i izvjesnim Gumenim, Zengom i drugim uniformisanim licima. Prema njegovim riječima, od saboraca je čuo razne priče, među kojima je i da je dječak špijun srpske strane i da ga zato saslušavaju, kao i da nije bio očevidac tog ubistva.

Tužilac Janjić najavio je da će tokom suđenja biti saslušano 25 svjedoka i jedan sudski vještak, kao i zaštićeni svjedok pod pseudonimom „S1“ koji će svjedočiti putem video-linka, te da će tužilaštvo prezentovati sudu 19 materijalnih dokaza. Lejla Čović, branilac prvooptuženog Halilovića, rekla je da će tužba imati problem da dokaže navode iz optužnice, jer navodno nema validne i pouzdane dokaze, dok je branilac drugooptužene Mirna Delalić navela da dokazi optužbe ne potvrđuju navode optužnice i da će odbrana dokazati suprotno, a osporila je i kredibilitet svjedoka odbrane.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Potresna priča: Slobodan Stojanović – dete mučenik | Jadovno …

Pravda za Slobodana | Jadovno 1941.

Albanka nije jedina osumnjičena za ubistvo dečaka | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: