Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Počast stradalim Romima u Drugom svetskom ratu

Datum objave: petak, 16 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Svake godine obeležava se 16. decembar kao sećanje na 1942. godinu i naredbu Hajnriha Himlera za sistematsko uništavanje Roma

(Foto O. Janković)
(Foto O. Janković)

Jabuka kod Pančeva – Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu obeležen je državnom komemorativnom svečanošću u Spomen-kompleksu „Stratište” nedaleko od sela Jabuka kod Pančeva, mestu na kojem je streljano i sahranjeno oko 12.000 Roma, Srba i Jevreja, žrtava nacističkog terora.

Vence na spomenik „Brazde” položili su i počast žrtvama odali predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, grada Pančeva, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, diplomatskog kora, misije OEBS-a, potomci žrtava, udruženja i građani.

Svake godine obeležava se 16. decembar kao sećanje na 1942. godinu i naredbu zloglasnog Hajnriha Himlera za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije.

Od 29. januara 1943. godine počelo je deportovanje Roma iz svih evropskih zemalja pod nacističkom okupacijom u logor smrti Aušvic – Birkenau u Poljskoj i trajalo je sve do jula 1944. godine. Zatočeni, mučeni i ubijani Romi poticali su sa teritorije Nemačke i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic – Birkenau, do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor samo za Rome – Cigeunerlager, u kom je zatočeno više od 23.000 njih, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Autor: O. J.

Izvor: POLITIKA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top