Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Počast nevinim srpskim žrtvama u Prebilovcima

Datum objave: četvrtak, 14 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+
Idejno rešenje obnovljenog hrama u Prebilovcima
Idejno rešenje obnovljenog hrama u
Prebilovcima

MOSTAR, 14. APRILA – Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas je u selu Prebilovci u opštini Čapljina položio cvijeće na mjestu Spomen-kosturnice nevinim srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

”Odao sam počast nevinima koji su stradali samo zato što su se drugačije zvali, a oni koji su preživjeli cijeli život su živjeli u bolu”, rekao je Pudarić Srni nakon posjete Prebilovcima.

Poruka koju želi da pošalje svojim boravkom u Hercegovini, jeste, kaže Pudarić, da svima treba da je važan čovjek, njegova sudbina i njegove potrebe.

”Bilo kakvo ideološko uslovljavanje ili etiketiranje i svaka isključivost ovom društvu donosi samo bol i patnju i dalje razdvajanje. Vrijeme je da prestanemo s tim”, rekao je Pudarić.

gdje su 1992. godine sahranjene kosti nekoliko hiljada srpskih žrtava iz ovog dijela Hercegovine koji su 1941. ustaše pobile i bacile u više jama, u proteklom ratu je minirana, a kosti su u najvećoj mjeri uništene.

Pudarić se prilikom posjete Prebilovci nije sastao ni sa kim, jer mu to, kaže, obaveze nisu dozvoljavale, ali će se njegove aktivnosti u Hercegovini nastaviti.

”Imam namjeru da moj rad kao potpredsjednika FBiH ne bude manifestacionog karaktera. Ovo je tek prvi dolazak, nastaviće se aktivnosti i kontakti sa svim građanima”, dodao je Pudarić.

Na pitanje da li će se zainteresovati za povratak Srba u dolinu Neretve i njihove probleme, Pudarić je rekao da tu problematiku uvijek nosi u sebi i da se još 1998. godine, kada je počeo povratak u Mostar, sastao sa povratnicima i da se od tada bavi njihovim problemima kroz svoj politički rad.

”Nažalost, niko od moje familije nije se vratio na Pješevac (Stolac), niti mislim da će se ikad više vratiti i to je jedna tuga koju ja porodično nosim. Sa ljudima koji su se vratili u dolinu Neretve sastao sam se još 1998. godine i to je nešto što nosim u sebi svo ovo vrijeme”, rekao je

Pudarić, dodajući da se nada da će se sada na kvalitetniji način moći pozabaviti rješavanjem ove problematike.

Pudarić je juče boravio u Mostaru, gdje je položio vijence na Partizansko groblje, ali i vijence u kasarni ”Stanislav Baja Kraljević”, bivšem logoru “Heliodrom”, za žrtve tog logara, a potom i u Širokom Brijegu fratrima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top