Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počast nevinim srpskim žrtvama u Prebilovcima

Idejno rešenje obnovljenog hrama u Prebilovcima
Idejno rešenje obnovljenog hrama u
Prebilovcima

MOSTAR, 14. APRILA – Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas je u selu Prebilovci u opštini Čapljina položio cvijeće na mjestu Spomen-kosturnice nevinim srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

“Odao sam počast nevinima koji su stradali samo zato što su se drugačije zvali, a oni koji su preživjeli cijeli život su živjeli u bolu“, rekao je Pudarić Srni nakon posjete Prebilovcima.

Poruka koju želi da pošalje svojim boravkom u Hercegovini, jeste, kaže Pudarić, da svima treba da je važan čovjek, njegova sudbina i njegove potrebe.

“Bilo kakvo ideološko uslovljavanje ili etiketiranje i svaka isključivost ovom društvu donosi samo bol i patnju i dalje razdvajanje. Vrijeme je da prestanemo s tim“, rekao je Pudarić.

gdje su 1992. godine sahranjene kosti nekoliko hiljada srpskih žrtava iz ovog dijela Hercegovine koji su 1941. ustaše pobile i bacile u više jama, u proteklom ratu je minirana, a kosti su u najvećoj mjeri uništene.

Pudarić se prilikom posjete Prebilovci nije sastao ni sa kim, jer mu to, kaže, obaveze nisu dozvoljavale, ali će se njegove aktivnosti u Hercegovini nastaviti.

“Imam namjeru da moj rad kao potpredsjednika FBiH ne bude manifestacionog karaktera. Ovo je tek prvi dolazak, nastaviće se aktivnosti i kontakti sa svim građanima“, dodao je Pudarić.

Na pitanje da li će se zainteresovati za povratak Srba u dolinu Neretve i njihove probleme, Pudarić je rekao da tu problematiku uvijek nosi u sebi i da se još 1998. godine, kada je počeo povratak u Mostar, sastao sa povratnicima i da se od tada bavi njihovim problemima kroz svoj politički rad.

“Nažalost, niko od moje familije nije se vratio na Pješevac (Stolac), niti mislim da će se ikad više vratiti i to je jedna tuga koju ja porodično nosim. Sa ljudima koji su se vratili u dolinu Neretve sastao sam se još 1998. godine i to je nešto što nosim u sebi svo ovo vrijeme“, rekao je

Pudarić, dodajući da se nada da će se sada na kvalitetniji način moći pozabaviti rješavanjem ove problematike.

Pudarić je juče boravio u Mostaru, gdje je položio vijence na Partizansko groblje, ali i vijence u kasarni “Stanislav Baja Kraljević“, bivšem logoru „Heliodrom“, za žrtve tog logara, a potom i u Širokom Brijegu fratrima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: