Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pobedila priča o strahotama u Jasenovcu

Datum objave: sreda, 13 aprila, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Milovan Vidaković
Milovan Vidaković

Žiri za dodelu ovogodišnje književne nagrade “Milovan Vidaković”, za najbolju kratku priču na srpskom jeziku, saopštio je rezultate istoimenog anonimnog konkursa Srpskih nedeljnih novina iz Budimpešte. U konkurenciji od preko 200 pristiglih radova, najboljim ostvarenjem proglašena je priča “Vajkina pretkomora”, autorke Dajane Petrović iz Brankovine.

Žiri je odlučio i da javno pohvali sledeće priče, odnosno njihove autore: Šešir sa crvenom trakom Vitomira Ćurčina, Nebeski vinograd moga dede Biserke Gajić, Trista osamdeset metara tuge Dragice Milović, U čudu Ljiljane Nanomir i Noć Radovana Sinđelića.

Nagrada nosi ime prvog srpskog romanopisca, koji je u 19. veku živeo i stvarao u Pešti, a žiri je ove godine radio u sastavu: dr Dragan Nikodijević – kulturolog i profesor univerziteta iz Beograda, Dragomir Dujmov – književnik i profesor iz Budimpešte i dr Aleksandar Urkom – lingvista i profesor univerziteta iz Budimpešte.

“Okončan je peti ciklus literarnog konkursa za kratku priču pod znamenjem rodonačelnika srpskog romana Milovana Vidakovića. Sada je to već i jedan skroman jubilej, povodom kojeg sa sigurnošću možemo tvrditi da se ova literarna smotra, čiji su inicijator i nosilac Srpske nedeljene novine, glasilo srpske zajednice u Mađarskoj, definitivno ustalila i zauzela značajno mesto na mapi manifestacija koje odslikavaju savremena literarna stremljenja na prostorima gde se govori i piše na srpskom jeziku. O tome posvedočuje ne samo do sada najveći odziv literata koji stvaraju u našem jeziku, već i zavidan kvalitet radova prispelih na konkurs”, kaže se, pored ostalog u saopštenju žirija i dodaje da ni ovom konkursnom ciklusu nije nedostajalo bogatstva i raznorodnosti tematike koju su ponudili autori kratkih priča.

“Iako stvaralaštvo često nadilazi realnost i iskustvo življenja, i u ovogodišnjem ponuđenom tematskom okviru lako razaznajemo njegovu utemeljenost i čvrstu povezanost sa sadržajima kako istorijskog, tako i savremenog bitisanja našeg naroda, koji se preko niza kratkih priča pretaču u mozaik nenapisanog romana”.

Žiri je ocenio da je konkurs pod imenom Milovana Vidakovića prerastao u svojevrsnu, ne samo književnu, već i javnu društvenu tribinu, u okviru koje se iskazuju emotivne slike i duhovne interpretacije najrazličitijih sadržaja kako savremene egzistencije tako i bliže i dalje istorije, religije, morala, ljudske pohlepe…

“I nadalje su prisutne priče o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad pripadnicima našeg naroda, o napuštenim ognjištima prognanika i porodičnim tragedijama, do žigosanja izveštačenih obrazaca življenja u tehnološkoj epohi današnjice u kojoj su misaono i prirodno izgubili svaki smisao… Ni ovaj put, razume se, nisu izostale priče o lepotama i sadržajima koji razotkrivaju najdublji smisao življenja”, ističe se u oceni žirija.

Dobitnici ovogodišnje nagrade Milovan Vidaković Dajani Petrović, priznanje će biti uručeno 7. maja u Budimpešti, na svečanosti koju tim povodom priređuju Srpske nedeljne novine, dok će pohvaljenim autorima priznanja biti poslata poštom. Nagrađenu i pohvaljene priče, list će objaviti u svom štampanom izdanju.

Osim što su informativno glasilo srpske zajednice u Mađarskoj, Srpske nedeljne novine, koje baštine tradiciju dugu gotovo dva veka, od početka svog postojanja nastoje da edukativnim sadržajima i akcijama koje organizuju, poput ovog književnog konkursa, doprinesu očuvanju jezičkog, kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj.

Izvor: RTS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top