Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pobedila priča o strahotama u Jasenovcu

Milovan Vidaković
Milovan Vidaković

Žiri za dodelu ovogodišnje književne nagrade „Milovan Vidaković“, za najbolju kratku priču na srpskom jeziku, saopštio je rezultate istoimenog anonimnog konkursa Srpskih nedeljnih novina iz Budimpešte. U konkurenciji od preko 200 pristiglih radova, najboljim ostvarenjem proglašena je priča „Vajkina pretkomora“, autorke Dajane Petrović iz Brankovine.

Žiri je odlučio i da javno pohvali sledeće priče, odnosno njihove autore: Šešir sa crvenom trakom Vitomira Ćurčina, Nebeski vinograd moga dede Biserke Gajić, Trista osamdeset metara tuge Dragice Milović, U čudu Ljiljane Nanomir i Noć Radovana Sinđelića.

Nagrada nosi ime prvog srpskog romanopisca, koji je u 19. veku živeo i stvarao u Pešti, a žiri je ove godine radio u sastavu: dr Dragan Nikodijević – kulturolog i profesor univerziteta iz Beograda, Dragomir Dujmov – književnik i profesor iz Budimpešte i dr Aleksandar Urkom – lingvista i profesor univerziteta iz Budimpešte.

„Okončan je peti ciklus literarnog konkursa za kratku priču pod znamenjem rodonačelnika srpskog romana Milovana Vidakovića. Sada je to već i jedan skroman jubilej, povodom kojeg sa sigurnošću možemo tvrditi da se ova literarna smotra, čiji su inicijator i nosilac Srpske nedeljene novine, glasilo srpske zajednice u Mađarskoj, definitivno ustalila i zauzela značajno mesto na mapi manifestacija koje odslikavaju savremena literarna stremljenja na prostorima gde se govori i piše na srpskom jeziku. O tome posvedočuje ne samo do sada najveći odziv literata koji stvaraju u našem jeziku, već i zavidan kvalitet radova prispelih na konkurs“, kaže se, pored ostalog u saopštenju žirija i dodaje da ni ovom konkursnom ciklusu nije nedostajalo bogatstva i raznorodnosti tematike koju su ponudili autori kratkih priča.

„Iako stvaralaštvo često nadilazi realnost i iskustvo življenja, i u ovogodišnjem ponuđenom tematskom okviru lako razaznajemo njegovu utemeljenost i čvrstu povezanost sa sadržajima kako istorijskog, tako i savremenog bitisanja našeg naroda, koji se preko niza kratkih priča pretaču u mozaik nenapisanog romana“.

Žiri je ocenio da je konkurs pod imenom Milovana Vidakovića prerastao u svojevrsnu, ne samo književnu, već i javnu društvenu tribinu, u okviru koje se iskazuju emotivne slike i duhovne interpretacije najrazličitijih sadržaja kako savremene egzistencije tako i bliže i dalje istorije, religije, morala, ljudske pohlepe…

„I nadalje su prisutne priče o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad pripadnicima našeg naroda, o napuštenim ognjištima prognanika i porodičnim tragedijama, do žigosanja izveštačenih obrazaca življenja u tehnološkoj epohi današnjice u kojoj su misaono i prirodno izgubili svaki smisao… Ni ovaj put, razume se, nisu izostale priče o lepotama i sadržajima koji razotkrivaju najdublji smisao življenja“, ističe se u oceni žirija.

Dobitnici ovogodišnje nagrade Milovan Vidaković Dajani Petrović, priznanje će biti uručeno 7. maja u Budimpešti, na svečanosti koju tim povodom priređuju Srpske nedeljne novine, dok će pohvaljenim autorima priznanja biti poslata poštom. Nagrađenu i pohvaljene priče, list će objaviti u svom štampanom izdanju.

Osim što su informativno glasilo srpske zajednice u Mađarskoj, Srpske nedeljne novine, koje baštine tradiciju dugu gotovo dva veka, od početka svog postojanja nastoje da edukativnim sadržajima i akcijama koje organizuju, poput ovog književnog konkursa, doprinesu očuvanju jezičkog, kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj.

Izvor: RTS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: