Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pismo Episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma

Datum objave: utorak, 15 februara, 2011
Veličina slova: A- A+
vladika_hrizostom_bp
Episkop bihaćko-petrovački
G.G. Hrizostom

15.02.2010

Mnogo sam srećan da ste napokon osnovali UDRUŽENjE JADOVNO.

Kao profesor bogoslovije u manastiru Krki jedanput sam posjetio Jadovno i Gospić. Poklanjam se novomučenicima Jadovna. Oni su uistinu mučenici.

Ono što me posebno šokiralo prilikom posjete Jadovnu jeste činjenica da je prije tagično-istorijskog Jadovna postojalo Jadovno u zloj i  zločinačkoj svijesti programera Jadova kao istorijskog događaja i mjesta.

Pozivamo Vas da pomognete da se i žrtve na Garavicama kod Bihaća jednako kao i žrtve Jadovna i Jasenovca istraže i da im se oda dužno i pripadajuće poštovanje. Vi možda znate, a možda i ne znate, da je na Garavicama staradlo između 12-15.000 Srba i Jevreja. Većinom Srba.

Čestitam osnivanje udruženja i imate moju svesrdnu podršku.

Jest da je ono došlo pokasno, ali to nije vaša krivica, već onih koji su imali namjeru i cilj da se sjećanje na Jadovno za svagda monstruozno ubije kao što su ubijali i Srbe na Jadovnu.

Doklen god ne kažemo svu istinu o tome ko je kriv za ovakvu tragičnu sudbinu Jadovna, Garavica i Drugih masovnih stratišta žrtve koje tamo počivaju neće imati mira.

Zato, jedan od primarnih zadataka je: razotkriti istinu o antisrpskom i radu protiv istine o stradanju Srba – J.B.Tita, S.Krajačića, V.Bakarića. Posebno treba obratiti pažnju i izučiti sramnu ulogu Ivana Šubašića, koji je instruisan od Čerčila i britanskih obavještajnih službi organizovao Tita, Krajačića i Bakarića kako da ”skinu ljagu sa njihova naroda”’, a to je ”tajac na Jadovno, na Jasenovac” itd.

Još se niko nije pozabavio tom zločinačkom ulogom Šubašića, a što je nepravda prema objektivnoj istoriji. On nije samo kriv za prikrivanje istine o zločinima ustaša, već je i odgovoran za rasturanje Jugoslavije na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Moja molba za Garavice je trajna. Očekujemo da nam pomognete onoliko koliko možete i ništa više.

Želimo Vam svako dobro od Gospoda.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top