fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Пицерија у згради нацистичког логора!

Аушвиц

Аушвиц

У обjекту у Панчеву коjи jе био сабирни центар 1941. године и одакле су Немци одводили људе у смрт сада се служи брза храна и долази у провод.

У згради у коjоj jе током Другог светског рата био сабирни логор за банатске Јевреjе у Панчеву налази се пицериjа „Пиленце“.

Морбидно делуjе да људи данас уживаjу у брзоj храни на месту одакле су фашисти одводили у смрт на хиљаде људи, пише Курир.

Историчар Милан Кољанин каже да jе логор у згради некадашње Свиларе у Панчеву формиран 22. jуна 1941. године и у њему су боравили сви коjе су Немци похапсили jер су им били сумњиви.

„У jедном кратком периоду у таj логор били су смештени и сви Јевреjи из jужног Банта коjе су Немци похапсили од средине августа до 21. септембра 1941. Одатле су пребачени у Београд. Жене и деца су предати jевреjским заjедницама да се брину о њима, а мушкарци су после неколико дана одведени у логор Топовске шупе“, каже Кољанин.

Он додаjе да jе током октобра и новембра око 6.000 мушкараца Јевреjа стрељано на путу између Панчева и Јабуке, као и између 1.500 и 2.000 Рома.

У општини Панчево не знаjу да обjасне како се догодило да се у згради из коjе су њихови суграђани слати на губилиште отвори пицериjа.

„Први пут чуjем да jе у згради сабирног логора пицериjа. Не знам ни где jе логор, нити да ли у згради има пицериjа. Ако су у згради извођени радови и она преуређивана, онда jе за то власник морао имати дозволу“, рекао jе начелник градске управе Панчева.

У згради Јевреjске општине у Панчеву jуче ниjе било никога, па ниjе познато да ли су покушали да спрече да се на том месту отвори пицериjа.

Стеван Кнежевић са супругом од 1986. године живи у jедном од десетак станова коjи се налазе у згради некадашњег сабирног логора.

„Сви знаjу да jе ту био сабирни логор. Има и табла на зиду. Пицериjа у згради jе отворена пре неколико година. Наравно да ниjе лепо да неко руча на месту одакле су људи одвођени у смрт. Ето, и jа живим у тоj згради у коjоj jе био логор jер сам стан добио од фирме. Сада се све распада и разне комисиjе су долазиле, али нико ништа не предузима“, каже Кнежевић.

Комшиjе кажу да jе власнике пицериjе „Пиленце“ Бобан Савичић, коjи jе на скиjању на Златибору.

На броj мобилног телефона коjи jе добио новинар Курира jавио се мушкарац коjи jе тврдио да он ниjе Бобан и да ниjе власнике никакве пицериjе.

„Ко сте ви, шта хоћете? Ја сам на скиjању. Нисам власник никакве пицериjе“, рекао jе таj мушкарац и прекинуо везу пошто jе саслушао питања.

У ноћи између 14. августа и 15. августа 1941. године догодило се наjвеће страдање Јевреjа у jужном Банату, када су похапшени и доведени управо у сабирни логор у Панчеву.

После 15. августа у Банату скоро да више ниjе било Јевреjа, осим малоброjних, коjи су успели да се сакриjу, и 43 жене из мешовитих бракова

Извор: МОНДО

 

Везане виjести:

Одмазде окупатора – Jadovno 1941.

Логори Цапраг и Сисак – Jadovno 1941.

„РАЧУНОВОЂА АУШВИЦА“ НАПОКОН ПРЕД СУДОМ – Jadovno …

Жарко Јанковић: ЧУВАРИ АУШВИЦА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: