Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Petrovac: Obilježeno 77 godina od proboja ustaške opsade

Datum objave: ponedeljak, 13 maja, 2019
Objavljeno u Bihać, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

U mjestu Biljeg juče je, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obilježeno 77 godina od proboja ustaške opsade iz koje je spašeno na destine hiljada Srba i partizana.

Svečanost je počela na Petrovcu polaganjem vijenaca poginulim žrtvama kod spomenika Vojinu Bakiću i ustanku naroda Banije i Korduna, devastiranog i neobnovljenog, koji, kako je ironično rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, “pokazuje dosadašnji evropski karakter Hrvatske, koja se u EU parlamentu bavi `nutelama`, a ne evropskim vrijednostima”.

Pupovac je predložio da se Bakićev spomenik pretvori u muzej, s konceptom prikazivanja svega značajnog u istoriji Korduna, nezavisno od toga da li je riječ o istoriji hrvatskog, srpskog ili nekog drugog naroda.

– Ima slojeva istorije o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postavki koji bi svjedočili o tim periodima, a ništa ne treba skrivati, ni tamne ni svijetle periode, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata – rekao je Pupovac.

On je pozdravio okupljene antifašiste koji su stigli iz istočne Slavonije, Istre, Međimurja i Dalmacije, te goste iz Velike Kladuše u BiH, a posebno pozdravio još uvijek žive učesnike Narodnooslobodilačke borbe, za koje je rekao da su u herojsko vrijeme sa herojskim djelima postali heroji.

– Vama, okupljenima oko ideje antifašizma hvala što ste došli i pokazali da vam je stalo, da pokažemo da ćemo znati reći `ne` i danas i sutra, svima koji budu htjeli poništavati ideju zbog koje se okupljamo – poručio je Pupovac.

Načelnik opštine Vojnić Nebojša Andrić /HDZ/, koji je i ranije dolazio na skup, rekao je da današnje mlade generacije žive slobodu kao nešto što je došlo samo od sebe, ali za nju je kroz vijekove proliveno puno krvi.

– Najveću je žrtvu Kordun i cijeli ovaj kraj dao za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče i brojni spomenici. Mi im se trebamo pokloniti i odati priznanje – rekao je Andrić.

On je najavio da će opštine Vojnić i Gvozd zajednički osmisliti projekt za finansiranje uređenja ovog spomen-područja na Petrovoj gori.

Okupljene je pozvao da pomognu na predstojećim evroizborima da lider Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac uđe u Evropski parlament, dodavši da je uvjeren da je Pupovac čovjek koji će tamo lobirati za opštine sa kordunskog područja.

Dejan Jović, drugi na listi SDSS-a za Evropski parlament, poručio je da se treba sjećati žrtava, ali da se treba sjećati i pobjede nad ustaškim zlom ostvarene 1945. godine u Hrvatskoj, Jugoslaviji i cijeloj Evropi.

– Naša je žrtva bila velika, ali je i naša pobjeda bila velika, te je na njoj stvorena ideja ujedinjene Evrope, koja je stvorena zato da nikada više ni jedan narod ne ratuje protiv drugog – rekao je Jović.

U ime SABA Hrvatske Ivan Fumić podsjetio je da je zbog rasnih zakona ustaškog režima i ubistava Srba, Jevreja i Roma narod ustao i započeo Narodnooslobodilačku borbu, te da je pobjeda uslijedila zbog bratstva i jedinstva, nakon čega se gradio socijalizam.

– A sada se predsjednica države na Dan oslobođenja Zagreba ide pokloniti ustašama. Zamislite da se /njemački kancelar Angela/ Merkel ide pokloniti SS-ovcima, pa ne bi više ni pet minuta bila na vlasti u Njemačkoj. Naša vlast plače nad poraženima i klanja im se. Mi antifašisti zapravo branimo ugled Hrvatske, a ovi na vlasti je sistematski ruše – rekao je Fumić.

Učesnik proboja, tada maloljetni Mile Knežević, ispričao je da je nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva korduna, 700 partizanskih boraca u noći sa 13. na 14. maja 1942. krenulo u akciju proboja obruča nekoliko hiljada pripadnika ustaško-domobranskih snaga.

Ustaška vojska se povukla i više se nikada nije usudila obračunati sa partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica.

Knežević je rekao da je na Kordunu tokom Drugog svjetskog rata bilo više od 30.000 žrtava, od čega 6.608 djece.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top