Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Petrovac: Obilježeno 77 godina od proboja ustaške opsade

U mjestu Biljeg juče je, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obilježeno 77 godina od proboja ustaške opsade iz koje je spašeno na destine hiljada Srba i partizana.

Svečanost je počela na Petrovcu polaganjem vijenaca poginulim žrtvama kod spomenika Vojinu Bakiću i ustanku naroda Banije i Korduna, devastiranog i neobnovljenog, koji, kako je ironično rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, „pokazuje dosadašnji evropski karakter Hrvatske, koja se u EU parlamentu bavi `nutelama`, a ne evropskim vrijednostima“.

Pupovac je predložio da se Bakićev spomenik pretvori u muzej, s konceptom prikazivanja svega značajnog u istoriji Korduna, nezavisno od toga da li je riječ o istoriji hrvatskog, srpskog ili nekog drugog naroda.

– Ima slojeva istorije o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postavki koji bi svjedočili o tim periodima, a ništa ne treba skrivati, ni tamne ni svijetle periode, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata – rekao je Pupovac.

On je pozdravio okupljene antifašiste koji su stigli iz istočne Slavonije, Istre, Međimurja i Dalmacije, te goste iz Velike Kladuše u BiH, a posebno pozdravio još uvijek žive učesnike Narodnooslobodilačke borbe, za koje je rekao da su u herojsko vrijeme sa herojskim djelima postali heroji.

– Vama, okupljenima oko ideje antifašizma hvala što ste došli i pokazali da vam je stalo, da pokažemo da ćemo znati reći `ne` i danas i sutra, svima koji budu htjeli poništavati ideju zbog koje se okupljamo – poručio je Pupovac.

Načelnik opštine Vojnić Nebojša Andrić /HDZ/, koji je i ranije dolazio na skup, rekao je da današnje mlade generacije žive slobodu kao nešto što je došlo samo od sebe, ali za nju je kroz vijekove proliveno puno krvi.

– Najveću je žrtvu Kordun i cijeli ovaj kraj dao za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče i brojni spomenici. Mi im se trebamo pokloniti i odati priznanje – rekao je Andrić.

On je najavio da će opštine Vojnić i Gvozd zajednički osmisliti projekt za finansiranje uređenja ovog spomen-područja na Petrovoj gori.

Okupljene je pozvao da pomognu na predstojećim evroizborima da lider Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac uđe u Evropski parlament, dodavši da je uvjeren da je Pupovac čovjek koji će tamo lobirati za opštine sa kordunskog područja.

Dejan Jović, drugi na listi SDSS-a za Evropski parlament, poručio je da se treba sjećati žrtava, ali da se treba sjećati i pobjede nad ustaškim zlom ostvarene 1945. godine u Hrvatskoj, Jugoslaviji i cijeloj Evropi.

– Naša je žrtva bila velika, ali je i naša pobjeda bila velika, te je na njoj stvorena ideja ujedinjene Evrope, koja je stvorena zato da nikada više ni jedan narod ne ratuje protiv drugog – rekao je Jović.

U ime SABA Hrvatske Ivan Fumić podsjetio je da je zbog rasnih zakona ustaškog režima i ubistava Srba, Jevreja i Roma narod ustao i započeo Narodnooslobodilačku borbu, te da je pobjeda uslijedila zbog bratstva i jedinstva, nakon čega se gradio socijalizam.

– A sada se predsjednica države na Dan oslobođenja Zagreba ide pokloniti ustašama. Zamislite da se /njemački kancelar Angela/ Merkel ide pokloniti SS-ovcima, pa ne bi više ni pet minuta bila na vlasti u Njemačkoj. Naša vlast plače nad poraženima i klanja im se. Mi antifašisti zapravo branimo ugled Hrvatske, a ovi na vlasti je sistematski ruše – rekao je Fumić.

Učesnik proboja, tada maloljetni Mile Knežević, ispričao je da je nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva korduna, 700 partizanskih boraca u noći sa 13. na 14. maja 1942. krenulo u akciju proboja obruča nekoliko hiljada pripadnika ustaško-domobranskih snaga.

Ustaška vojska se povukla i više se nikada nije usudila obračunati sa partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica.

Knežević je rekao da je na Kordunu tokom Drugog svjetskog rata bilo više od 30.000 žrtava, od čega 6.608 djece.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: