Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Petnaest godina Beogradskog foruma

Zivadin_Jovanovic-9a6ff542Učesnici skupštine snažno su podržali stav Živadina Jovanovića da „Srbija treba trajno da se pridržava principa neutralnosti“ i da „Srbiji, kao maloj, miroljubivoj zemlji nije mesto u NATO-u kao osvajačkom vojnom savezu“.

Beogradski forum za svet ravnopravnih održao je juče godišnju skupštinu u Galeriji kompanije „Progres“ u Beogradu, čime je ovo nestranačko, nezavisno i neprofitno udruženje obeležilo i 15 godina uspešnog rada.

Od osnivanja do danas Forum je objavio više od 150 knjiga, organizovao veliki broj nacionalnih i međunarodnih konferencija, a predstavnici Foruma učestovali su na nizu naučnih skupova širom sveta.

Tokom prošle godine Forum je publikovao pet knjiga, od kojih su tri prevedene na najvažnije strane jezike i distribuirane u svetu. Knjiga „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“, profesora dr Mire Radojević i akademika Ljubodraga Dimića, koju je Forum objavio zajedno sa Srpskom književnog zadrugom, doživela je dva izdanja na srpskom i po jedno izdanje na ruskom, engleskom i nemačkom, a u pripremi su izdanja na slovačkom i kineskom jeziku.

Juče je predstavljena i najnovija, tek odštampana knjiga „Novi hladni rat“, zbornik radova s Međunarodne konferencije, održane 22. i 23. marta 2014. povodom petnaestogodišnjice oružane agresije NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije.

O razgranatoj, uspešnoj saradnji Foruma, govori i činjenica da je 2014. bio organizator i domaćin još tri velike međunarodne konferencije. Na njima je učestvovalo oko 200 naučnika i stručnjaka iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata.

Predsednik Foruma Živadin Jovanović, raniji ministar spoljnih poslova SRJ, u sažetom izlaganju je izneo poznate stavove ovog udruženja o Kosovu i Metohiji kao integralnom, neoutuđivom delu države Srbije, za koje se trajno i stabilno rešenje ne može postići bez poštovanja rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Ustava Srbije.

U svom izlaganju Jovanović je kritikovao „psihologiju klanjanja Briselu“, „vodećim članicama EU i NATO“, kao i „svim susedima“, a „i onima malo dalje, i kad nas pljuju, vređaju, tuže, klevetaju, kad nam pred nosom izražavaju teritorijalne pretenzije i kad krše osnovna ljudska prava Srba“.

Uz ostalo, Jovanović je pozvao Vladu „da ne prodaje imanje Srbije kao što su „Telekom“, EPS, poljoprivredno zemljište, vode i rudnici, kako bi mladi ostali u Srbiji, svoji na svome“.

Posvetivši deo izlaganja dobroj saradnji sa srpskih rasejanjem, u prvom redu sa Udruženjem „Fond dijaspora za maticu“, podsetio je da Forum u proteklih 15 godina nije primio „ni najmanju pomoć“ iz međunarodnih, niti iz državnih izvora Srbije.

Učesnici skupštine snažno su podržali stav Živadina Jovanovića da „Srbija treba trajno da se pridržava principa neutralnosti“ i da „Srbiji, kao maloj, miroljubivoj zemlji nije mesto u NATO-u kao osvajačkom vojnom savezu“.

 

Izvor: POLITIKA 

 

Vezane vijesti:

Živadin Jovanović: Srbija kupuje vreme Evropi – Jadovno 1941.

ŽIVADIN JOVANOVIĆ: Nemamo pravo na  – Jadovno 1941.

PREPLITANjE ISTORIJE I SADAŠNjOSTI – Jadovno 1941.

SRBIJA I NATO – Okrugli sto 23. mart 2011  – Jadovno 1941.

PRAVEDNI POREDAK ILI GLOBALNI  – Jadovno 1941. 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: