fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PETICIJU DO SADA POTPISALO 1.300 SRPSKIH STUDENATA

Nenad Uzelac

Nenad Uzelac

Peticiju srpskih studenata, kojom se od predsjednika i premijera Srbije traži da 11. jula ne idu u Srebrenicu, do sada je potpisalo njih oko 1.300, rekao je student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nenad Uzelac.

„Da li će srpski predstavnici uzeti u razmatranje naš stav, to ne znamo. Mi ćemo tražiti sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem pa ćemo videti šta on kaže na našu peticiju. Ono što je sigurno, jeste da je peticija probudila narod i da je veoma uticala na odnos naroda prema srpskim predstavnicima u odnosu na Srebrenicu i da odlazak tamo sigurno neće proći bez, makar i sitnih, posledica po njih i negodovanja u narodu, jer se ne može raditi nešto protiv volje naroda bez posledica“, ocijenio je Uzelac.

Uzelac je za Elektronske novine Andrićgrada „Iskra“ rekao da jedan od elemenata „kulturno-duhovne okupacije ovih prostora“ jeste „ubeđivanje srpskog naroda da je kriv za sve ratove i žrtve devedesetih“.

„Zapad, koji je glavni izazivač svih ratova devedesetih i najveći krivac za stotine hiljada ubijenih i milione proteranih, morao je u Srbima naći glavnog krivca da bi sakrio svoju ulogu u ovim događajima. U tom procesu je važno srpski narod ubediti da je on jedini krivac koji, stoga, mora snositi posledice i prihvatiti sve ono što Zapad radi protiv njegovih nacionalnih interesa“, istakao je Uzelac.

Da bi se u tome uspjelo, kaže on, Zapad ulaže milione evra u takozvani nevladin sektor i medije, čija je uloga „suočavanje“ srpskog naroda sa svojom navodnom krivicom.

„U medijskom diskursu Srbije danas glavnu ulogu imaju minorne organizacije, ali sa velikom moći, koje primaju milione dolara i evra od pojedinih zapadnih organizacija. Te nevladine organizacije su, u stvari, organizacije, uglavnom, američke vlade“, tvrdi Uzelac.

U tako kontrolisanom i neslobodnom javnom diskursu, kaže on, teško je objasniti narodu pravu istinu o ratovima devedesetih i vrlo je lako njime manipulisati.

„Narod gubi osećaj ponosa i dostojanstva, te ćuti i trpi. Svaki pokušaj borbe za sopstvene žrtve i za istinu o ovim događajima dočekuje se na nož, odmah slede stigmatizovanja, širi se strah od nekakvog nacionalizma i vraćanja u devedesete. Oni su sebi dali za pravo da zabrane srpskom narodu da govori o svom stradanju i svaki govor o tome napadaju, ignorišu ili sprečavaju“, istakao je Uzelac.

Prema njegovom mišljenju, ova, kako kaže, gotovo nepodnošljiva situacija može da se promeni samo buđenjem i ujedinjenjem srpske omladine i njenim aktivnim radom na vraćanju dostojanstva i ponosa narodu, jer sa duhovnim preporodom dolazi se i do materijalnog.

Studenti iz Republike Srpske i Srbije, njih oko 400, uputili su 23. juna otvoreno pismo predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću u kojem su ih pozvali da ne učestvuju u „aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda mogućim odlaskom u Potočare 11. jula koji bi imao dalekosežne posljedice po srpski narod“.

U otvorenom pismu studenti su poručili da bi Nikolićev i Vučićev odlazak u Potočare značio učešće u direktnom udaru na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao „tvorevina nastala na navodnom genocidu“.

Studenti poručuju da srpski narod najviše boli činjenica da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namjerno ne žele da vide više od 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

nikolić i vučić da ne učestvuju u demonizaciji srpskog naroda

turajlićeva da prizna genocid nad srbima u srebrenici

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: