Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Перишић: Трибунал није објективан

Датум објаве: среда, 31 октобра, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/perisic.jpg

Бивши начелник Генералштаба Воjске Југославиjе Момчило Перишић оциjенио jе данас на жалбеноj расправи у Хашком трибуналу да поступак против њега ниjе био обjективан и непристрасан и да jе његов случаj jединствен у свиjету.

Одбрана jе на данашњоj жалбеноj расправи затражила да првостепена пресуда Перишићу од 27 година затвора буде поништена, док jе тужилаштво оциjенило да jе та казна примjерена и да Апелационо виjеће треба да одбаци све жалбене основе.

“Не могу да разумем одлуку већине судског већа”, рекао jе Перишић и поставио питање “како нешто може бити утврђено без разумне сумње ако председаваjући судиjа у то сумња”.

Он jе изразио наду да ће му, “упркос свему негативном што му се дешавало од оптужбе до сада”, Жалбено виjеће Трибунала судити обjективно.

“Моj случаj jе jединствен у свету, jер никад се ниjе десило да начелник генералштаба jедне воjске буде оптужен и осуђен због злочина коjе су починили припадници друге воjске, на териториjи друге државе”, рекао jе Перишић, коjи jе био на челу Генералштаба од 1993. до 1998. године.

Перишић jе оциjенио да jе драстично кажњен због вођења рата, мада, како jе истакао, ни вођење рата ни помагање другима у рату нису забрањени у свиjету, упркос разарањима и патњама коjе сукоби наносе, преносе београдски медиjи.

Напомињући да против његовог директног надређеног, тадашњег предсjедника СРЈ и Врховног савjета одбране Зорана Лилића, ниjе ни подигнута оптужница, Перишић jе рекао да су његови професионални поступци “увек били у функциjи спречавања проширења рата” и да су се засновали на међународним и домаћим законима.

Одбрана jе, на данашњем саслушању, затражила да првостепена пресуда буде поништена jер се њоме криминализуjе вођење рата, коjе ниjе злочин ни према статуту Трибунала ни према међународном праву, и оциjенила да ниjе доказана директна повезаност оптуженог ни са jедним од злочина.

У жалбеноj расправи одбрана jе истакла да су у првостепеноj пресуди, коjа jе донесена већинском одлуком двоjе судиjа, почињене броjне правне и чињеничне грешке због коjих се тражи од Жалбеног виjећа да их исправи и ослободи Перишића.

Затраживши да Перишић буде ослобођен по свим тачкама оптужнице, бранилац jе навео да jе тужилаштво у своjоj аргументациjи признало да аргументи против Перишића нису доказани.

У вези са примjедбом одбране да се у пресуди ниjе водило рачуна о олакшаваjућим околностима, укључуjући и Перишићеву улогу у ослобађању француских пилота и УН талаца 1995. године, тужилац jе навела да Перишић “ниjе искрено радио у корист мира и да су му дjела била мотивисана политичким потребама, а не човjекољубљем”.

Трибунал jе 6. септембра прошле године неправоснажно осудио Перишића на 27 година затвора због злочина у Сараjеву, Сребреници и Загребу, у периоду од 1993. до 1995. године.

Пресуда jе донесена већином гласова судиjа – Мишела Пикара из Француске и Педра Давида из Аргентине, док jе предсjедаваjући Баконе Молото издвоjио супротно мишљење

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top