Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Godišnjica zločina nad Srbima u Čajniču 1993.

Datum objave: sreda, 13 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/zlocin-u-ponikavma-i-sapicima.jpg

14. februara obilježava se godišnjica kako su 1993. godine snage tzv. ARBiH ubile 24 civila srpske nacionalnosti u čajničkim selima Ponikve i Šapići.

Napad je izveden s leđa, s teritorije Crne Gore. Među ubijenima je bio i 14 godina star Željko Mašić. Ranjena je i zarobljena sedmogodišnja Ivana Mašić koja je sa majkom odvedena u logor u Goražde.

„Mama je među zločincima prepoznala komšije Bungure, Muslimane iz Bukovice“ rekla je Ivana Mašić.

Žrtve i porodice žrtava bezuspješno pokušavaju, svojim svjedočenjima, da probude pravosudne institucije u BiH i Crnoj Gori. Godinama je istragu o ovom zločinu vodilo Okružno tužilaštvo u Trebinju.

Po nalogu Suda BiH predmet će preuzeti Tužilaštvo BiH. Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore o zločinu u kome su učestvovali njeni državljani- Muslimani iz sela Bukovica, uporno ćuti.

Nezvanično saznajemo da se u ovoj pravosudnoj instituciji uopšte i ne vodi istraga u ovom slučaju.

„Svka godina je sve teža. Ako Bog da i bude pravde, svaka suza stići će onoga ko je ovo učinio. Iako je prošlo 24 godine nikad rane nisu zarasle i neće dok pravda ne bude zadovoljena„ rekla je večeras za Pečat Željkova majka Dana Mašić.

U zoru 14. februara 1993. godine, s teritorije Crne Gore iz pravca sela Bukovica pripadnici tzv. Armije BiH napali su nezaštićena sela Trpinje i Šapići u opštini Čajniče. S leđa, odakle su Srbi, mještani čajničkih sela najmanje očekivali.

Muslimanski vojnici prethodno su prošli kroz slabo povezane položaje Vojske RS i prešli na teritoriju Crne Gore, gdje su ih dočekali muslimani iz Bukovice. Mnogi od njih i sami su tog dana obukli su uniformu tzv Armije BiH. Iskaz zarobljenih vojnika tzv. Armije BiH potvrđuje pomoć i učešće muslimana iz Bukovice, Crne Gore u napadu na Čajniče.

I transkripti razgovora, koje je u knjizi“ Državna tajna” objavio Semir Halilović, sin ratnog komandanta tzv. Armije BiH, Sefera Halilovića, jasno dokazuju da su u pokolju srpskog civilnog stanovništva u čajničkim selima, učestvovali crnogorski državljani muslimanske nacionalnosti iz Pljevalja.

U dokumentima koje je objavio Halilović, precizno je navedena naredba kako treba izvesti napad u Čajniču, preko Crne Gore, ko su bili saradnici iz pljevaljske Bukovice i kako je uz njihovu pomoć izbjegnut susret sa graničarima Vojske Jugoslavije.

I, pored svih dokaza, pravda još nije zadovoljena, zločinci čija su imena poznata i dalje su slobodni šetaju.

Za ratni zločin nad srpskim civilima u Čajniču osumnjičeno je petnaest osoba među kojima su i Bošnjaci iz Bukovice.

PIŠE: N.Miljanović-Zubac

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top