fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Godišnjica zločina nad Srbima u Čajniču 1993.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/zlocin-u-ponikavma-i-sapicima.jpg

14. februara obilježava se godišnjica kako su 1993. godine snage tzv. ARBiH ubile 24 civila srpske nacionalnosti u čajničkim selima Ponikve i Šapići.

Napad je izveden s leđa, s teritorije Crne Gore. Među ubijenima je bio i 14 godina star Željko Mašić. Ranjena je i zarobljena sedmogodišnja Ivana Mašić koja je sa majkom odvedena u logor u Goražde.

„Mama je među zločincima prepoznala komšije Bungure, Muslimane iz Bukovice“ rekla je Ivana Mašić.

Žrtve i porodice žrtava bezuspješno pokušavaju, svojim svjedočenjima, da probude pravosudne institucije u BiH i Crnoj Gori. Godinama je istragu o ovom zločinu vodilo Okružno tužilaštvo u Trebinju.

Po nalogu Suda BiH predmet će preuzeti Tužilaštvo BiH. Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore o zločinu u kome su učestvovali njeni državljani- Muslimani iz sela Bukovica, uporno ćuti.

Nezvanično saznajemo da se u ovoj pravosudnoj instituciji uopšte i ne vodi istraga u ovom slučaju.

„Svka godina je sve teža. Ako Bog da i bude pravde, svaka suza stići će onoga ko je ovo učinio. Iako je prošlo 24 godine nikad rane nisu zarasle i neće dok pravda ne bude zadovoljena„ rekla je večeras za Pečat Željkova majka Dana Mašić.

U zoru 14. februara 1993. godine, s teritorije Crne Gore iz pravca sela Bukovica pripadnici tzv. Armije BiH napali su nezaštićena sela Trpinje i Šapići u opštini Čajniče. S leđa, odakle su Srbi, mještani čajničkih sela najmanje očekivali.

Muslimanski vojnici prethodno su prošli kroz slabo povezane položaje Vojske RS i prešli na teritoriju Crne Gore, gdje su ih dočekali muslimani iz Bukovice. Mnogi od njih i sami su tog dana obukli su uniformu tzv Armije BiH. Iskaz zarobljenih vojnika tzv. Armije BiH potvrđuje pomoć i učešće muslimana iz Bukovice, Crne Gore u napadu na Čajniče.

I transkripti razgovora, koje je u knjizi“ Državna tajna“ objavio Semir Halilović, sin ratnog komandanta tzv. Armije BiH, Sefera Halilovića, jasno dokazuju da su u pokolju srpskog civilnog stanovništva u čajničkim selima, učestvovali crnogorski državljani muslimanske nacionalnosti iz Pljevalja.

U dokumentima koje je objavio Halilović, precizno je navedena naredba kako treba izvesti napad u Čajniču, preko Crne Gore, ko su bili saradnici iz pljevaljske Bukovice i kako je uz njihovu pomoć izbjegnut susret sa graničarima Vojske Jugoslavije.

I, pored svih dokaza, pravda još nije zadovoljena, zločinci čija su imena poznata i dalje su slobodni šetaju.

Za ratni zločin nad srpskim civilima u Čajniču osumnjičeno je petnaest osoba među kojima su i Bošnjaci iz Bukovice.

PIŠE: N.Miljanović-Zubac

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: