Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pažnja, neprijatelj snima!

Datum objave: četvrtak, 10 septembra, 2015
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Pag

Pag

Izraelska TV ekipa koja je na otoku Pagu pokušala snimiti kadrove za dokumentarni film na temu ustaških koncentracijskih logora trebala je barem uputiti prosvjed veleposlanstvu Izraela u Hrvatskoj zato što je bezobzirno, nakon neprijateljske reakcije nekolicine mještana, a zatim i paranoičnog ponašanja državnih organa (policije), deportirana s otoka na kopno. S obzirom na to da su oprema i snimljeni materijal ostali čitavi i nikome od osoblja ništa se nije dogodilo, ispada da su još i dobro prošli.

Tako nipošto nije bilo s osam hiljada Židova, Roma i Srba koji su u ljeto 1941. iz Zagreba i Like deportirani u ustaške koncentracijske logore na području paške uvale Slana, gdje su bili stacionirani uglavnom muškarci, i u mjestu Metajna, gdje su bili zatočeni žene i djeca. Službeno objašnjenje i razlog zbog kojeg je filmska ekipa morala napustiti otok je taj što su navodno neovlašteno snimali lokalnu školu u Metajni koja je u Drugom svjetskom ratu bila mjesto zatočenja i zlostavljanja logorašica.

A kakve je to ovlasti filmska ekipa morala imati da bi školu kao javni objekt snimala s javne površine? Ukoliko je riječ o tome, a drugačije u medijima nije precizirano, izraelska ekipa imala je legalno pravo snimati kadrove škole, što je, ukoliko to već nisu znali uplašeni mještani, morala znati policija. Ovako, policijski nastup prema filmskoj ekipi podsjetio nas je na službeni stav politike devedesetih koja se, a dijelom je to vidljivo i danas u istupima desnog centra i osobito radikalne desnice, uglavila u negiranje općepoznatih historijskih činjenica kada je riječ o genocidnoj politici Ante Pavelića i njegove marionetske NDH.

Politički stav desnice dijele i pojedini mještani Metajne, za koje je više puta izgovorena laž postala istina, pa su se neki od njih, očito ispranih mozgova, našli uvrijeđenima jer, kako su izjavili, “stalno dolaze ekipe koje snimaju kuće u kojima su navodno bili logoraši”. Zbog njihovog neznanja i u prilog kulturi sjećanja na ovim prostorima važno je podsjetiti da je spomenik žrtvama ustaškog logora smrti u uvali Slana do sada triput uništavan. Prvi je put spomen-ploča postavljena 1975., a uništena je 1991. godine. Obnovljena je 2010., kada je potrajala samo dva dana. Koordinacija židovskih općina, Udruženje Jadovno 1941., Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće ponovno su je postavili 29. lipnja 2013., a uništena je u noći sa 18. na 19. srpnja. Počinitelj, naravno, nije otkriven, ali izraelska ekipa uljeza – jest.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Američki profesor pronosi istinu o paškim logorima smrti

JELENA LOVRIĆ Teško da stanovnici Paga ne znaju za ustaške logore na svom otoku. Ali ako zaista ne znaju, onda je sramota RH tim veća

Snimanje lokacije nekadašnjeg logora uz policijsku pratnju

EKIPA IZRAELSKE TV SPRIJEČENA DA SNIMA MJESTA LOGORA NA PAGU

Izraelska TV-ekipa koja je htjela snimati dokumentarac o ustaškim logorima napustila Pag pod pratnjom policije

Hrvatska još ne priznaje paške žrtve

NA DANAŠNjI DAN ZATVOREN ZLOGLASNI LOGOR SLANA NA PAGU

NOĆ KADA SU POBIJENI LOGORAŠI NA PAGU I VELEBITU

NIN: Bez imena i spomen-obeležja

‘IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE’ Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

STRATIŠTA SRBA I JEVREJA NISU MJESTA ZA ZABAVU

Otvorene Čarolije ljeta – Izrael u Novalji

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top