Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pavić: 9. maj nije primjeren datum za Dan logoraša BiH

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić
Načelnik opštine Prijedor
Marko Pavić

PRIJEDOR, 5. MAJA – Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić ponovio je danas da ne podržava „politički skup“ koji je Savez logoraša BiH najavio za 9. maj u Omarskoj, da organizatori skupa imaju loše namjere prema Prijedoru i da je to suprotno svemu što čini dobro ovom gradu.

„Udruženje logoraša Bošnjaka u BiH i dalje ne odustaje od političkog skupa koje je zakazalo za 9. maj. Još jednom želim naglasiti da Dan pobjede nad fašizmom nije prigodan datum za održavanje ovakve manifestacije izuzev ako organizator skupa nema neku vezu sa onima koji su prije 60 godina harali Evropom“, saopštio je danas Pavić.

On je ocijenio da bi takav skup predstavljao vraćanje nacionalnih, religijskih i svih drugih odnosa u neko prošlo vrijeme, što je u suprotnosti sa dogovorom Prijedorčana da se gradi bolja budućnost i prosperitetna opština.

„Ovo je poznat potez ljudi koji dolaze u Prijedor da izliju svoje ogorčenje ili mržnju na jednoj teritoriji i odu, a nama ostave posijano zlo sjeme s kojim se mi poslije borimo i nastojimo to prevazići“, istakao je Pavić.

On je naglasio da je i on lično i većina građana Prijedora protiv održavanja ovakvog skupa i da očekuje da će i nadležni za ovu oblast postupiti s tim u skladu.

„Neka se i organizatori, a i oni koji budu davali saglasnost, vrate unazad samo tri dana i prisjete Dobrovoljačke ulice u Sarajevu gdje se ponovo nije moglo doći do mjesta zločina nego samo do početka ulice, a isti ti koji su zabranjivali okupljanje u Dobrovoljačkoj ulici sada žele praviti politički skup na području naše opštine“, poručio je Pavić.

On je podsjetio da je opština Prijedor pokrenula postupak pred Savjetom ministara BiH i Parlamentarnom skupštinom da se donese zakon o jedinstvenom obilježavanju svih stratišta u građanskom ratu čime bi se izbjegle sve tenzije i sva sukobljavanja.

„Umjesto da logoraši Bošnjaci svoju snagu upotrijebe da se na nivou BiH donese takav zakon i da se mirno i dostojanstveno obilježavaju mjesta pogibije svih građana BiH, oni žele da u politički nestabilnom vremenu destabilizuju našu opštinu“, stoji u Pavićevom saopštenju.

Osim opštinskog rukovodstva, protivljenje najavljenom skupu iskazali su SUBNOR Prijedor, Boračka organizacija opštine Prijedor, Organizacija porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Prijedor i Udruženje ratnih zarobljenika i logoraša opštine Prijedor.

Predsjednici ovih organizacija uputili su otvoreno pismo rudniku „Arselor Mital Prijedor“ i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u kome navode da je neprimjereno i neumjesno da se dan, koji se u čitavoj slobodarskoj Evropi proslavlja kao dan pobjede nad fašizmom, uzima kao Dan logoraša BiH.

„Određivanje baš tog datuma i Prijedora kao lokacije gdje će se, kako je najavljeno, posjetiti objekat koji je bio sabirni centar, navodi nas na razmišljanje, pa i zabrinutost, da neko iz neke nama nepozante kuhinje ponovo pred sve demokratski orijentisane snage ove lokalne zajednice unosi nemir i narušanja dugo i temeljno građene i izgrađene veoma dobre međuljudske odnose“, navodi se u pismu ove četiri organizacije.

Potpisnici pisma naglašavaju da nisu protiv obilaska mjesta gdje su stradali građani BiH u proteklom ratu, ali su za to da to bude u istom odnosu i na isti način, a posebno bi bilo dobro da to bude i zakonskim aktima regulisano.

„Naše je pravo i obaveza da javnost upoznamo da je riječ o obilasku jednog privrednog objekta i miješanju politike u rad privrednog subjekta. Nikada ni od koga nismo očekivali da zaboravi, kao što ni mi nećemo zaboraviti, ali je činjenica da je žrtava bilo na svim stranama, kao i ratne siročadi, ucviljenih majki, supruga, sestara i braće“, navodi se u pismu.

Organizacije upozoravaju one koji su ovim činom imali bilo kakve skrivene namjere i sitne političke poene da u tome neće uspjeti.

Savez logoraša BiH namjerava da 9. maj obilježi kao Dan logoraša BiH obilaskom spomenika stradalim Kozarčanima u Kozarcu, a potom i posjetom Omarskoj gdje su predviđena obraćanja članova Saveza, kao i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Savez se za odobrenje ovog skupa obratio MUP-u RS i rudniku „Arselor Mital Prijedor“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: