Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh srpski Irinej: Republika Srpska utemeljena je na istini i pravdi!

Obilježavanje krsne slave – Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i Dana Republike Republike Srpske, počelo je svetom arhijerjskom liturgijom, koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.  

Patrijarh_Irinej_Banjaluka

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) „utemeljena na istini i pravdi Božijoj“.

„Mnogi škrguću zubima na Republiku Srpsku, ali uzalud je to, ako je Gospod blagoslovio narod i one koji su je stvarali. Ova Republika je postavljena na onome što je vječno i neprolazno i to Gospod podupire svojim prstom, a tome se nikakva sila ne može oduprijeti“, naveo je patrijah Irinej, koji prisusvuje u Banjluci proslavi 9. januara, Dana Republike Srpske i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana“, koja je organizovana iako je prije mjesec i po dana Ustavni sud BiH osporio kao neustavan taj datum.

Nakon liturgije u Hramu hrista spasitelja u Banjaluci, kojoj su, uz veliki broj vjernika, prisustvovali i predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te pojedini ministri u Vladi Srbije, među kojima i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar pravde Nikola Selaković, Irinej je pozvao na srpsko jedinstvo.

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovana je od strane srpskih poslanika u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: