fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

BEOGRAD – Nije tačno da je papa Franja hvalio Stepinca i da je podržao njegovu kanonizaciju. To je laž. On je poručio da će o svemu tome još razmisliti!

Ovako patrijarh srpski Irinej komentariše tvrdnje zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića da je papa Franja, navodno, podržao proglašenje katoličkog nadbiskupa koji je podržavao ustaštvo Alojzija Stepinca za sveca i da je u pismu upućenom našem patrijarhu odbacio sve prigovore SPC.

Irineju je bilo teško da dalje govori. Uz duge pauze u telefonskom razgovoru, zamolio nas je da ga razumijemo.

„Sve što sam imao da kažem o Stepincu rekao sam kome je trebalo. Nije tačno da je papa Franja podržao proglašenje Stepinca za sveca, a svi detalji u vezi sa tim uskoro će biti objelodanjeni“, poručuje patrijarh.

Alojzije Stepinac u našoj javnosti je poznat prije svega kao čelnik hrvatske crkve iz vremena Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945. Dobar dio istoričara vidi Stepinca kao duhovnog oca Endehazije, u kojoj je ubijeno oko milion ljudi, a od kojih je najveći broj Srba. I pored toga, Rimokatolička crkva ga je 1998. proglasila za blaženog, što je presudan korak ka proglašenju za sveca. Cijeli proces kanonizacije zaustavio je patrijarh srpski Irinej, koji je prošle godine uputio pismo s prigovorima papa Franji.

Hrvatski nadbiskup Josip Bozanić nedavno je uzburkao javnost tvrdnjama da papa Franja u odgovoru na to pismo odbacuje sve prigovore SPC i da, povrh svega, poručuje da je Stepinac „vjeran sljedbenik Hrista i pravi uzor hrišćanskog života“. Ono što je jedino izvjesno je da je papa naložio formiranje radne grupe koja tek treba da razmotri argumente obe strane.

 

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

 

Vezane vijesti:

Pismo Episkopu Jovanu Ćulibrku

Šta SPC misli o svetosti Stepinca

Pravo lice „blaženog“ nadbiskupa: Stepinac moli papu da spase NDH!

zabrinutost zbog inicijative o proglašenju stepinca za sveca

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: