fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Patrijarh Irinej: Možda još nije vreme za posetu pape Srbiji

Patrijarh Irinej Foto: N. Fifić
Patrijarh Irinej Foto: N. Fifić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da nema ništa protiv posete pape Srbiji, ali da se možda još nisu stekli uslovi za to

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da nema ništa protiv posete pape Srbiji, ali da se možda još nisu stekli uslovi za to.

„Papa je nekoliko puta nagoveštavao da želi da poseti i Srbiju… Ja ne vidim ništa rđavo u toj želji, ali s obzirom da u Srbiji živi veliki broj izbeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posledice tog progona, možda nije još došlo vreme da do papine posete dođe“, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

U razgovoru sa dopisnikom agencije Beta Milomirom Niketićem tokom posete Kanadi, poglavar SPC je ocenio da predlog o kanonizaciji zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nije dobar jer je njegovo delovanje „nespojivo sa nazivom svetiteljstvo“.

Prema njegovim rečima, tokom Drugog svetskog rata je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima izvršen genocid, a Stepinac nije mogao da ne zna šta se dešava.

„Koliko je meni poznato, Stepinac je dao izjave koje nisu nimalo bile želje da se zaštiti srpski narod. Zna se i da je zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića, kao Bogom poslatu osobu da reši istorijsko pitanje hrvatskog naroda“, naveo je patrijarh Irinej za agenciju Beta.

Poglavar SPC je dodao da je „papa prošle godine predložio susret predstavnika istoričara SPC i predstavnika istoričara Rimokatoličke crkve iz Hrvatske, a na neki način u prisustvu papskom“.

„Odmah sam rekao da je to dobar predlog, jer na kraju krajeva, treba da sednemo i vidimo koji je razlog da Hrvati dugo vremena pokazuju, da ne kažem neprijateljstvo, iako to de fakto jeste, prema Srbima. Treba da vidimo koji su njihovi razlozi za tako nešto i da o tome razgovaramo na najvišem istorijskom i kulturnom nivou“, rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je i taj predlog došao povodom slučaja kanonizacije Stepinca i konstatovao da je „istorija događaja u NDH poznata – tada su Srbi doživeli genocid“.

„Koliko lično – ne znamo, ali je svakako bila prisutna Katolička crkva, odnosno njeni sveštenici čiji je vrhovni starešina Stepinac. On nije mogao ne znati šta se događa u NDH“, dodao je poglavar SPC.

POŽELjAN DIJALOG PAPE I PATRIJARHA RUSKOG KIRILA
Patrijarh Irinej pozdravio je najavljeni susret pape Franje i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila ocenivši da je takav dijalog „poželjan“.

„Svaki kontakt i dijalog je poželjan, moglo bi se reći i očekivan…Bilo je normalno da se taj susret dogodi i dobro je što do njega dolazi“, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, papa Franja je odavno želeo uspostavljanje kontakata sa pravoslavnima.

„U takvim okolnostima carigradski patrijarh je taj koji, u ime pravoslavnih, preduzima prve korake, ali s obzirom na ulogu i značaj susreta i na problem koji postoji između rimske i Ruske pravoslavne crkve normalno je da dođe do susreta pape i patrijarha moskovskog, uz nadu da će se u budućnosti iznaći najoptimalnije rešenje“, kazao je patrijarh Irinej.

Papa Franja i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sastaće se sutra na Kubi što se dočekuje kao istorijski susret poglavara dve crkve.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Ne vidim ništa loše u tome da papa poseti Srbiju

Patrijarh Irinej pisao papi zbog kanonizacije Stepinca

Patrijarh Irinej: Još nije vreme za posetu pape

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: