fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Patrijarh Irinej: Još nije vreme za posetu pape

Srpska pravoslavna crkva smatra da još nije vreme da papa poseti srpsku Crkvu, izjavio patrijarh Irinej, koji kaže da papu kao državnika vlasti mogu uvek da pozovu da poseti Srbiju i da se Crkva u to neće mešati

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva smatra da još nije vreme da papa poseti srpsku Crkvu, izjavio patrijarh Irinej, koji kaže da papu kao državnika vlasti mogu uvek da pozovu da poseti Srbiju i da se Crkva u to neće mešati.

„Mi kao Crkva ne bismo imali ništa protiv, nama bi čak bila i čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima“, rekao je patrijarh u intervjuu za portal Vesti onlajn.

Patrijarh je podsetio da su se za vreme Drugog svetskog rata strašne tragedije dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klira uzeo učešća u najgnusnijim delima nad srpskim narodom.

„Mi smo bili jedna crkva do polovine 11. veka i imamo mnogo zajedničkog. Kamo sreće da smo bliži jedni drugima, jer na onom zajedničkom treba da gradimo zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete, nego koristi, ali smatramo da još nije vreme za takvu posetu“, rekao je patrijarh.

Govoreći o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, srpski patrijarh kaže da je SPC o tome već sve rekla, te da je reč o čoveku koji je u tragičnom vremenu bio na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj.

„Nemamo podataka, bar javnih, da je išta učinio da ublaži stanje našega naroda u Hrvatskoj i da spreči genocid koji je sproveden nad našim nedužnim narodom, nad decom“, naveo je Irinej.

On je podsetio i da je u selu Mlaki, kraj Jasenovca, bio je logor od 20.000 dece, da je Nemica, rođena u Beču, udata za Srbina Budisavljevića u Zagrebu, iz tog logora izvukla 12.000 dece.

A mi, kazao je patrijarh, nemamo nijedan dokaz da je kardinal Stepinac spasao jedno dete.

„Tamo je sproveden genocid. Mi ne znamo koliko je Stepinac tome doprineo, ali znamo da ništa nije učinio da ne dođe do toga. Kažu da postoje neka pisma koja je pisao Paveliću, to verovatno, ali javno nigde nije istupio, a primio je najveća odlikovanja od Pavelića u tom mutnom i teškom vremenu“, rekao je Irinej.

U intervjuu, koji je poglavar SPC dao tokom posete Kanadi u funkciji administratora Eparhije kanadske, patrijarh je poručio srpskom narodu da, iako su nevolje sadašnjeg vremena prevelike, sve je to, kaže, trenutno stanje, te da će srpski narod pokazati da je miroljubiv narod, narod koji zna šta je kultura, narod koji zna šta je država i da će to stanje biti promenjeno, na radost i na korist našeg naroda.

Upitan gde se danas nalazi SPC, patrijarh kaže da je ona tu gde je uvek i bila sa svojom misijom, sa svojom ulogom u narodu.

„Ona je svojom ulogom imala značajan doprinos u stvaranju i postojanju naše države i njena uloga, ma koliko neko imao neko drugo mišljenje, vidna je i poznata u našoj istoriji, našoj kulturi. Mnogo čega ne bi bilo da nije bilo Crkve“, zaključio je patrijarh.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

POSJETA PAPE NIJE TEMA ZA RAZMATRANjE ZA SPC …

SPC u procesu kanonizacije Stepinca? – Jadovno 1941.

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca …

Može li SPC da spreči da Stepinac postane svetac – Jadovno …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: