Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pastor: Ako prećutimo tuđe žrtve, uvredili smo i vlastite

Datum objave: petak, 5 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Nema pomirenja bez činova oproštaja i saosećanja i zato je važno, iznova i svaki put dići glas protiv politike zločina i odati počast žrtvama, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine

(Fotografije Beta/Dragan Gojić)
(Fotografije Beta/Dragan Gojić)

Čurug – Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da ukoliko „prećutimo tuđe žrtve, uvredili smo i vlastite”. „Ćutanje o tuđim žrtvama ne predstavlja pijetet prema stradalnicima svog naroda, već upravo suprotno, to je kukavičko skrivanje vlastitih zločinaca. Odgovorna politika zna da mržnja nije odgovor na počinjeno zlo i nanesenu nepravdu”, rekao je Pastor na komemoraciji žrtvama fašističke Racije u Čurugu.

Naveo je da „nema rata koji nije počeo rečima preglasnim i histeričnim da sakriju buduće strahote„ i da nema ni pomirenja „bez glasno izgovorenih reči kajanja i žaljenja”.

„Nema pomirenja bez činova oproštaja i saosećanja i zato je važno, iznova i svaki put dići glas protiv politike zločina i odati počast žrtvama. I podsetiti, da se samo iz oproštaja i saosećanja, rađa čovek. A odgovorna politika zna da nema pomirenja ako ćutimo o stradalnicima a bilo ih je na svim stranama, jer ako prećutimo tuđe žrtve, uvredili smo i vlastite”, rekao je Pastor na komemoraciji u Muzeju žrtava Racije.

Podsetio je da je pre godinu dana, kao nastavak procesa istorijskog pomirenja koji su predsednici Srbije i Mađarske započeli u junu 2013, na istom mestu u Čurugu pozvao da se ustanovi neka vrsta sećanja ne samo na žrtve već i priznanja za sve ljude koji su pokušali da spasu, koji su rizikovali svoje živote da bi spasli svoje komšije, koji su bili pravednici među ljudima, kako 1942, tako i 1944-45. godine”.

Pohvalio je rad Memorijalnog društva „Racija 1942” i rekao da je siguran da će deo proširenog Muzeja žrtava čuruške racije o znamenitim Čuružanima i o čuruškim Mađarima biti posvećen pravednicima, onima koji su i u mračna vreme kada su „zakoni ćutali” bili i ostali ljudi.

„Od njih, pravednika među ljudima smo naučili da rat nije ni veliki ni veličanstveni poduhvat – ni za pobednike, ni za poražene, već samo – duboki pad u varvarstvo i civilizacijsko posrnuće. I nemojmo zaboraviti: žrtve ne mogu da biraju između zaborava i sećanja, između normalnog života i patnje. Mi živi, mi biramo, mi kreiramo politike sećanja. Mi odlučujemo kako ćemo se sećati i kako ćemo vrednovati istorijske događaje. Propuštajući da osudimo počinjena zlodela, mi se ponašamo kao da zločina nije ni bilo, dopuštamo da se zločin može razumeti i opravdati. I zato smo uvek i na početku i na kraju odgovorni za svaku izgovorenu reč, za svaki čin istine i politike pomirenja. Jer nema i nikada neće biti opravdanja za počinjene zločine”, poručio je Pastor.

Obeležavanju 76. godišnjice Čuruške racije prisustvovali su i predstavnici Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Skupštine opštine Žabalj, Ambasade Mađarske u Srbiji, predstavnici Vojske Srbije i građani Čuruga.

Program obeležavanja godišnjice upriličen je u Muzeju žrtava racije u Čurugu, gde je održan parastos nevinim žrtvama Čuruške racije uz prigodan program, nakon čega su položeni venci i održani govori zvaničnika i predstavnika Memorijalnog društva „Racija 1942” iz Čuruga, koje je bilo organizator skupa.

Raciju je sprovela mađarska okupatorska vojska između 4. i 29. januara 1942. godine. Otpočela je u Šajkaškoj oblasti, nastavila se u Novom Sadu i završila u Bečeju. Tokom Racije je na najsvirepiji način ubijeno i pod led Dunava i Tise bačeno više od 4.000 Jevreja, Srba i Roma.

(Beta)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Novosadska Racija 1942. | Jadovno 1941.

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji | Jadovno …

„Kada bog zažmuri“ – potresna svedočanstva o Raciji | Jadovno …

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji

Na Tisi crna ćuprija
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top