fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Partizan sam, al ustaše volim

Hrvatske vlasti baštine partizanski pokret i antifašizam, ali daju penzije ustašama. Ne vole da ih prozivaju za ćutanje o ustašizaciji zemlje, ali čuvaju ustaške simbole…

Blajburg

Priredio: Nenad TADIĆ

Institucije Hrvatske odbacuju svaku odgovornost za ustaški genocid na Srbima tokom Drugog svjetskog rata i zločine u koncentracionom logoru Jasenovac, ali, istovremeno, vuku poteze kojima pokazuju da podržavaju ideološke simpatizere ustaša.

Svi hrvatski političari ukazuju da u Ustavu piše da se današnja Hrvatska zasniva na antifašizmu, ali ta zemlja i danas isplaćuje penzije veteranima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Prema Zakonu o penzionom osiguranju, Hrvatska isplaćuje penziju ili dio penzije pripadnika „Hrvatske domovinske vojske“ mobilisane od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. i porodičnu penziju ili dio porodične penzije ostvarene nakon smrti tih pripadnika.

Ukratko, riječ je o penzijama za ustaše.

Ministarstvo veterana ove godine dodijelilo je 50.000 kuna /oko 6.700 evra/ proustaškom udruženju „Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“.

Riječ je o udruženju koje negira karakter koncentracionog logora Jasenovac. Igor Vukić, sekretar udruženja, tvrdi da je Jasenovac bio „radni logor za protivnike NDH /u najvećem broju komuniste i njihove saradnike/, te za grupu Jevreja koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore“.

Srbe, koji su najviše ubijani, Vukić i ne pominje.

On navodi da su „članovi društva uvjereni da bi sveobuhvatno istraživanje potvrdilo ocjenu da je to bio radni i sabirni logor, kako mu je glasio i službeni naziv, u koji zarobljenici nisu dovođeni sa namjerom da budu ubijani“.

Istovremeno, predsjednik ovog udruženja katolički sveštenik Stjepan Razum tvrdi da je Jasenovac „mit“, te da „ne postoje dokazi o masovnom stradavanju u tom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata“.

Tabla HOS-a sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni!“, koja je mjesecima stajala ispred Jasenovačkog logora, veliki broj spomenka podignutih u čast crnih legija i ustaških jedinica širom Hrvatske, te podrška koju tome daju čak i osobe iz vrha vlasti – dovoljno govore koliko se „iskreno“ Hrvatska politika ograđuje od ustaške zaostavštine.

Hrvatske političare i zvanični Zagreb vrijeđa kada vlasti Republike Srpske i Srbije traže da se Hrvatska izvini za genocid nad Srbima u NDH i ne sviđa im se izložba o Jasenovcu u UN ili obilježavanje užasnog zločina i genocida nad Srbima u Drakseniću.

Ali, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je svojevremeno javno branila ustaški pozdrav „Za dom spremni!“, rekavši da je to „stari hrvatski pozdrav“.

Ni ona tokom svoje prve posjete Jasenovcu, u svojstvu predsjednika, nije prevalila preko usta – ko je zaista ubijan u tom logoru.

Vlada Tomislava Karamarka imala je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji se fotografisao ispred ustaških znamenja, a u svojim radovima one koji su se borili protiv NDH nazivao – „pobunjenicima“.

Ni vlada Andreja Plenkovića očigledno nije raskrstila sa tom tradicijom.

Ona je problem samo sklonila ispred očiju javnosti i premjestila spomenik HOS-a sa ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku – preko puta jednog od stotina miniranih partizanskih spomenika, na čijim temeljima se, navodno, zasniva nova hrvatska država.

Hrvatske vlasti i dobar dio društva ili nemaju hrabrosti ili jednostavno ne žele da se obračunaju sa ustašizacijom, koja već godinama preplavljuje zemlju.

Umjesto toga, ponavljaju političku mantru o partizanskoj tradiciji i pobjedi nad fašizmom, dok suze rone za poraženim ustašama.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

„Dok se ne suočimo da su Jasenovac vodile ustaše…“

Hasanbegović i Glasnović fotografisali se u Vukovaru uz zastavu zloglasne ustaško-nacističke „Vražije divizije“

Poodmakao proces rehabilitacije NDH u Hrvatskoj

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: