Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos za stradale u Zapadnoj Krajini

U kapeli Svetog apostola Marka na Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu počelo je služenje parastosa za sve stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Obilježena 21 godina od stradanja Srba u
zapadnoj Krajini Foto: SRNA

Obilježavanju stradanja prisustvuju potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Nakon parastosa biće položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice na ovom groblju, kao i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima odbrambenog-otadžbinsko rata na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i HVO-a napala je u septembru i oktobru 1995. godine zapadnokrajiške opštine i mjesta sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

U manjim grobnicama na području te opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Obilježena 21 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Danas obilježavanje 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Mrkonjić Grad: Obilježena 21 godina od povratka stanovništa na ognjišta

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: