Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

U Mrkonjić Gradu danas će biti obilježeno 22 godine od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine – zločina za koje još niko nije odgovarao.

Mrkonjić Grad: Žrtve iz masovne grobnice
Mrkonjić Grad: Žrtve iz masovne grobnice

Prema programu obilježavanja, u 11.55 časova na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu biće služen parastos i položeni vijenci na Spomen-obilježju masovne grobnice, a za 12.30 časova najavljeno je polaganje vijenaca na Centralni spomenik borcima Mrkonjić Grada poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U 13.00 časova u Domu kulture biće otvorena izložba fotografija o stradanju Srba u Mrkonjić Gradu, a u 13.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

U Domu kulture će u 13.30 časova biti održana i projekcija filma “Okupacija u 177 slika”.

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović rekao je da je bila osmišljena strategija rješavanja srpskog pitanja u Hrvatskoj i BiH – genocidnim putem.

Savanović je ranije rekao da je takva strategija osmišljena još u Habzburškoj monarhiji da se prostor Hrvatske i BiH očisti od srpskog življa progonom, ubijanjem i pokatoličavanjem, što pokazala i dokazala 1941. godina, a nastavljeno je devedesetih godina prošlog vijeka ono što nije završeno u vrijeme NDH.

“I opštine u zapadnoj Krajini bile su žrtve te ideologije i osmišljene politike koja, izgleda, još nije završena”, naglasio je Savanović.

On je podsjetio da je u jesen 1995. godine u naletu vojske Hrvatske, Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Petog korpusa takozvane Armije BiH, podržanih NATO logistikom, izvršen pogrom srpskog stanovništva iz zapadne Krajine u kojem je sa vjekovnih ognjišta protjerano 120.000 Srba i ubijeno 1.644 srpska vojnika i civila.

Savanović je naveo da je do sada identifikovano 1.214 stradalih, a za 199 se još traga.

On podsjeća da su se u Mrkonjić Gradu od 10. oktobra 1995. godine, kada je taj grad pao, stacionirale hrvatske snage koje su počinile neviđena zla.

Savanović je naveo da je u Mrkonjić Gradu pronađena najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba, a da je u manjim grobnicama na području te opštine pronađeno još 176 tijela. Porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća i oko 700 stanova, pokretna imovina sistemski je opljačkana, a napravljena je materijalna šteta od 680 miliona KM.

“Zločinci još nisu procesuirani ni pred Tužilaštvom BiH, niti u Hagu. Sve smo činili da dođemo do istine, da bi bili osuđeni oni koji su činili zlo. Živim u nadi da će jednog dana pravda, ipak, pobijediti”, naglasio je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanje 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

Ovčara i Mrkonjić Grad ilustruju kako pravda ima različita …

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: