Parastos za poginule borce 17. Lake pješadijske brigade

Datum objave: ponedeljak, 4 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

U Ribniku je danas obilježen Dan 17. Lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica Vojske Republike Srpske sa područja opštine Ključ.

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, prisustvovao obilježavanju Dana 17. Lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica Vojske Republike Srpske sa područja opštine Ključ.
Ribnik – parastos Foto: SRNA

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Ribniku služen je parastos, te su položeni vijenci na centralno spomen-obilježje poginulim borcima. Vijenci su položeni i ispred panoa sa slikama poginulih boraca, koji je postavljen u holu zgrade opštine Ribnik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je prisustvovao obilježavanju, rekao je novinarima da se danas obilježava 26 godina od formiranja 17. Lake ključke pješadijske brigade iz koje je u proteklom ratu poginulo 159 boraca, a 450 ranjeno.

“Budimo misli, polažemo vijence, služimo parastos za one koji su bili najbolji među nama i koji su bili svjesni šta znači sloboda i odbrana srpkog prostora. Bili su svjesni da bez žrtava nema slobode, nema države i vjere”, rekao je Savanović.

On je dodao da ta stradanja moraju biti opomena budućim generacijama.

“Mlade generacije koje dolaze poslije nas moraju biti svjesne težine vremena u kojem smo živjeli i moraju da nastave putem da brane Republike Srpske po svim njenim segmentima, a najbolja odbrana biće naše srpsko jedinstvo, kao i ekonomski razvoj Srpske”, istakao je Savanović.

Od oko 2.000 boraca iz 17. Lake pješadijske brigade, koja je bila u sastavu Dugog krajiškog korpusa, 159 je poginulo, a 450 je ranjeno. Sa područja ključke opštine od ukupno 5.000 boraca, 288 je stradalo, a 816 je ranjeno.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Niko ne spominje zločine nad Srbima | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top