Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Niko ne spominje zločine nad Srbima

Haška presuda šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne, kojom je potvrđena umiješanost hrvatskog državnog vrha u udruženi zločinački poduhvat u BiH, još više je razočarala načelnike zapadnokrajiških opština jer se nigdje ne spominju stravični zločini počinjeni nad Srbima na ovim prostorima.

Mrkonjić Grad: Spomen ploča Foto: RTRS
Mrkonjić Grad: Spomen ploča
Foto: RTRS

Načelnik opštine Ribnik Radenko Banjac rekao je Srni da nije kompetentan da komentariše presudu suda u Hagu, ali da mu je žao što su ponovo negirane srpske žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„I opština Ribnik bila je napadnuta od regularne hrvatske vojske, koja je u septembru 1995. godine izvršila agresiju na zapadnokrajiške opštine. Naša opština je pretrpjela velika materijalna razaranja, a bilo je i civilnih žrtava“, naveo je Banjac.

On je istakao da za ove zločine niko nije procesuiran, što je velika nepravda prema ljudima ovog kraja i svim Srbima u BiH.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić naglasila je da je važno da pravda bude zadovoljena.

„Nesrećna sam jer niko nije procesuiran za stravične zločine počinjene u Mrkonjić Gradu“, kaže Aničićeva.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić dodala je da bi pravosuđe trebalo da sačuva objektivnost i da ne donosi odluke na istorijsku štetu Srba.

„Ovi prostori su od hrvatske vojske pretrpjeli velike gubitke u ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti, koji su nenadoknadivi. Na svim stranama je bilo civilnih žrtava i svi koji su to činili treba da budu procesuirani“, rekla je Ružičićeva.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni.

Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerali su 120.000 Srba, opljačkali pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirana su tijela 181 žrtave, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, te tri pripadnika MUP-a Srpske. Među ekshumiranima je 10 žena.

U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Iako su poznati nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Od ljubavi do mržnje

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: