fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PARASTOS ZA 453 SRBINA UBIJENA I BAČENA U KLEČKU JAMU

Na planini Klek kod Ogulina, u Karlovačkoj županiji, danas je služen parastos za 453 Srbina koje su ustaše ubile 1941. godine i bacile u Klečku jamu.

Ogulin - parastos za Srbe ubijene i bačene u Klečku jamu, Foto: SRNA
Ogulin – parastos za Srbe ubijene i bačene u Klečku jamu, Foto: SRNA

Parastos je služio paroh drežičko-jasenički protojerej Miloš Orelj pred oko 20 okupljenih poštovalaca i potomaka žrtava, srpskih zvaničnika iz karlovačke županije, te predstavnika udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke i Beograda.

Zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević, na čiju inicijativu je 2012. godine obilježeno stradanje Srba na ovom stratištu, izrazio je zadovoljstvo što se na ovom mjestu potomci i poštovaoci žrtava okupljaju treći put, 73 godine nakon zločina.

Parastos za Srbe bačene u Klečku jamu
Parastos za Srbe bačene u Klečku jamu

„Žrtve su bacane u jamu od maja do avgusta 1941. godine, znači prije bilo kakvih ratnih djelovanja i sve žrtve su srpski civili“, rekao je Ljubojević Srni i dodao da su Srbi stradali nakon hapšenja i odvođenja tokom ova tri mjeseca.

On podsjeća da su prije tri godine prokrčili put do ovog stratišta, očistili ovo mjesto i postavili krst, koji se tu nikada nije nalazio i jama nikada nije bila na takav način obilježena.

Ljubojević ističe da su spomen-ploče, koje su postavljale vlasti bivše Jugoslavije, u dva navrata hrvatski nacionalisti bacali u jamu.

„U planu je da se naredne godine obnovi spomen-ploča, koja će zapisom u mermeru svjedočiti šta se dešavalo nad jamom i u kom periodu“, rekao je Ljubojević.

On je istakao da je ovo samo jedno od nekoliko stratišta na području Ogulina gdje su Srbi mučeni i ubijani u stravičnom pokolju 1941. godine na području grada i šire okoline, te dodao da će srpska zajedica nastojati da se ta mjesta obilježe i da se oko njih okuplja.

„Imamo obavezu da se sjetimo svih nevino stradalih žrtava Drugog svjetskog rata, ali i žrtava rata 1991. do 1995. godine, koji su poginuli na ovom području“, rekao je Ljubojević.

On je podsjetio da je na samom ulasku u Ogulin postojalo spomen-obilježje civilnim žrtvama rata za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, koje je minirano 1991. godine, a problem za obnavljanje tog spomen-obilježja danas su imovinsko-pravni odnosi, odnosno parcela na kojoj se nalazilo obilježje.

Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić istakao je da uz samu jamu stoji spomen-obilježje podignuto 60-ih godina prošlog vijeka, na kojem je spomen-ploča uništavana dva puta i nikada nije obnovljena, a na mjestu gdje je stajala sada se nalazi veliko slovo „U“ i katolički krst.

„To samo dovoljno govori kakav odnos imaju hrvatsko društvo i institucije prema ovom, jednom od mnogobrojnih stratišta srpskog naroda“, rekao je Bastašić Srni.

Parastosu je u ime srpske zajednice iz Ogulina prisustvovao zamjenik gradonačelnika Mićo Zatezalo i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Neven Ivošević.

Skromno spomen-obilježje žrtvama Klečke jame podignuto šezdesetih godina 20. vijeka, uništeno je u proteklom ratu i do danas nije obnovljeno. Veliko slovo „U“ sa krstom u sredini, koje je bilo na ostacima spomenika, ni do danas nije uklonjeno.

Izvor: PRAVOSLAVLjE RU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: