fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos u Kaluđerici pobijenim Srbima capraških sela na Baniji u Hrvatskoj

U nedelju 22. avgusta 2021. godine,sa početkom u 10. časova u crkvi „sv Joakima i Ane“ u Kaluđerici, udruženja „Zavičaj“ i „Koordinacija“ su organizovali, po deseti put, parastos pobijenim Srbima capraških sela na Baniji u Hrvatskoj.

Pomen je organizovan  povodom jednog od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih koji se desio 23. 08. 1991,  kada su hrvatske jedinice u ranim jutarnjim časovima u transporterima sa oznakama „JNA“ protutnjale kroz sedam capraških srpskih sela i nasumice pucajući na lokalno stanovništvo ubile 20 civila, a više desetina ranili. U svet je otišla vest da su to učinile jedinice JNA.

U njihovom krvavom pohodu zaustavili su ih meštani Brđana, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspešnu zasedu.

Najmlađa među ubijenima Željka Boinović /23/, po zanimanju tekstilna radnica, ustreljena je kroz prozor u kući svog deda Miloša Vraneševića u Trnjanima.

Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni i iza njih je ostalo 32. dece, 18 sinova i 14 kćeri.

Zoran Vranešević /26/ ubijen je naknadno, kada je iz Beograda, gde je radio kao policajac, pošao ocu na sahranu.

Četvorica pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije zaustavili su Vraneševića na punktu u Odri, a zatim usmrtili sa tri metka i ostavili na obali Save kod Starog mosta, gde je pronađen nakon pet dana.

Posle ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a ubrzo zatim formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

FOTO: Ekipa Žig Infa

Do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani.

Kako je rečeno od organizatora, krivičnu prijavu koju su podnele porodice ubijenih protiv četvorice pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde zbog krivičnog dela ratnog zločina nad civilima, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo je u septembru 2006. godine. Sud je odbacio prijavu uz obrazloženje “da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”.

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika Hrvatske vojske u tom događaju, s tim što je presuđeno da porodice državi moraju da nadoknade parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka dospeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest meseci između “poslednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahteva tom sudu.

Danas su parastosu i polaganju venaca,  prisustvovale i delegacije opštine Zvezdara i mnoga srodna i prijateljska udruženja kao i članovi porodica poginulih, međutim iako uredno pozvani, od predstavnika GO Grocka se niko nije pojavio.

U porti Hrama pre početka služenja, viđen je bivši zamenik predsednika GO Grocka Rade Ivetić, ali, čim su se kamere uključile, Ivetić je napustio službu.

Nenad Abramović iz udruženja zavičaj kaže da je postupanje GO Grocka sramotno.

-Ovo nikada nije viđeno u Grockoj. Uredno su pozvani a niko se nije pojavio. Sramota je kako se ponaša aktuelna vlast u Grockoj. S druge strane Zvezdarcima su srpske žrtve važne, s obzirom da je vence položio i predsednik GO Zvezdara, Vladan Jeremić , kaže za Žig info Nenad Abramović, predsednik udruženja „Zavičaj“.

Izvor: ŽIG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: