fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos stradalima na Miljevačkom platou

Prije 26 godina (21.juna 1992.godine), na području Miljevačkog platoa, kod Drniša dogodio se monstruozan zločin nad srpskim pripadnicima Teritorijalne odbrane.

U mučkom napadu pred očima UNPROFOR-a ubijeno je 40 srpskih Teritorijalaca, a nekolicina ranjena i zarobljena.

Srpsko selo Nos Kalik srušeno je do temelja i spaljeno, jedan dio stanovništva pobijen, a drugi interniran na otočić u Šibenskom arhipelagu.

Po završetku vojničke akcije hrvatski vojnici započeli su krvavi pir. Umjesto da tijela poginulih vrate porodicama, koriste srpske zarobljenike pod pretnjom smrti da tijela bacaju u Krašku jamu.

Po svjedočenju jednog od preživjelih srpskih zarobljenika, na tijela u jamu bacani su psi i mačke da dovrše masakriranje tijela. Na kraju je bacano smeće da bi se sakrili tragovi zločina.

Po obavljenom «poslu» mnogim zarobljenicima sudili su na licu mjesta, a presude su bile vješanje o vojniči pojas ili metak u potiljak i sve su to snimali video kamerom, da bi u Šibeniku prikazivano kao svojevrsan horor film.

Poslije dva mjeseca, tačnije 18. avgusta 1992. godine izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih teritorijalaca.

Na posmrtnim ostacima su bili vidljivi tragovi monstruoznosti u ovom zločinu, što je otežavalo identifikacije.

U to vrijeme bez primjene savremenih metoda, 12 tijela ostalo je neidentifikovano i sahranjeno u zajedničku grobnicu na kninskom groblju.

Njihove porodica i poslije 25 godina u bolu iščekuju dan da svoje najmilije sahrane u porodično groblje sa imenom i prezimenom.

Izvor: SUZA

Vezane vijesti:

Zločin na Miljevačkom platou | Jadovno 1941.

Za zločin na Miljevačkom Platou još niko ne odgovara …

25 godina od svirepog ubistva srpskih teritorijalaca na …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: