Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos stradalim Srbima iz Velikog Palančišta u Drugom svjetskom ratu

Potomci i poštovaoci srpskih žrtava Velikog Palančišta ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice oktobra 2012. godine
Potomci i poštovaoci srpskih žrtava Velikog Palančišta ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice oktobra 2012. godine

Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945 iz Velikog Palančišta ” i Crkvena opština Palančište pozivaju Vas na

Parastos stradalim Srbima iz Velikog Palančišta u Drugom svjetskom ratu

Parastos će služiti jerej Vladislav Vučanović, paroh palančiški u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Malom Palančištu, u nedjelju 25. oktobra 2015. godine sa početkom u 09.00 časova.

Pridružite nam se u molitvenom sjećanju na nevino postradale Srbe mještane Velikog Palančišta.

U nedelju poslije Srđevdana (20.oktobar) stanovnici sela Malo i Veliko Palančište i Božići, ostavljaju svoje poslove i dolaze u crkvu da se molitveno sjete svojih srodnika postradalih u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, pod vlašću NDH, ubijeno je 464 civila Velikog Palančišta. Najveći broj ovih žrtava velikohrvatske ideje ubijeno je 20 – 22 oktobra 1942.

Dok sveštenik u hramu redom pominje imena civilnih žrtava narod u mislima stvara sliku o nekadašnjim domaćinima, njihovim ženama i djeci…Sa njima su u zemlju tada otišle i vrijedne ruke, znanje i umijeće, brojni znani i neznani talenti. Ostala su sačuvana samo njihova imena, koja je popisala poslijeratna komisija za utvrđivanje žrtava rata a kasnije precizno dopunio Marinko Vučičević i njegovi saradnici.

I danas nam ta imena pokazuju koliki je udarac nanesen Srpskom narodu ovog kraja. Ipak narod nije propao, već su tada pred Bogom i pred ljudima zauvijek propali oni koji su to nedjelo počinili. Sabranje naroda na Dan sjećanja nam punom snagom svjedoči nedužnost žrtava, a u isto vrijeme nedvosmisleno pokazuje da jednom počinjeno zlo je bilo, jeste  i biće ništa drugo nego zlo. To ne može promijeniti ni vrijeme koje prolazi, ni lažne parole koje su u prošlosti smišljane, ni suludi pokušaji bezumnika da „pronađu objašnjenja“ za počinjena zvjerstva.

Jedno od stratišta u Velikom Palančištu
Jedno od stratišta u Velikom Palančištu

Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945 iz Velikog Palančišta je iniciralo obilježavanje mjesta stradanja drvenim krsnim oznakama. Brojni mještani sela su se odazvali i ne žaleći vremena ni snage, podignuti su krsni  znaci na tim mjestima. Krstovi simbolizuju mučeništvo stradalih. Plemenit hrastov materijal od kojeg su krstovi napravljeni još nas podsjeća i na brojne tada popaljene kuće, od kojih su mnoge imale upravo takvu čvrstu, tesanu građu. Neka bi nas Bog pomogao da i mi tako čvrsto sačuvamo sjećanje na nedužne žrtve Potkozarja i drugih zapadnih Srpskih krajeva, nad kojima je sproveden genocid od strane NDH.

Spomenik stradalim Srbima u Velikom Palančištu
Spomenik stradalim Srbima u Velikom Palančištu

Zoran Radonjić je snimio dokumentarni film o pokolju u Palančištu, u kome svedoci očevici iznose neposredna sjećanja na događaje iz oktobra 1942. Tako je trajno zaštićeno od propadanja istinito naslijeđe svih nas. (Ali i mi drugi možemo učiniti poneku sitnicu da održimo sjećanje na taj događaj. Pokosimo oko tih spomenika, ukrasimo ih cvijećem – za to nam ne trebaju pare već samo volja.)

Vjerujući ljudi nemaju dilema o tome da su stradalnici ponijeli vijenac mučeništva i zavrijedili Carstvo bezvremensko. Stoga se mi njihovi potomci, dostojno sjećamo njihove nedužnosti i činimo im pomen u prvu nedelju poslije Srđevdana.

 

Vezane vijesti:

POKOLj NAD STANOVNIŠTVOM VELIKOG PALANČIŠTA …

71 GODINA OD USTAŠKOG POKOLjA U VELIKOM PALANČIŠTU

Ustaški pokolj u Velikom Palančištu oktobra 1942.god …

novi dokumenti o strašnom zločinu u velikom palančištu

dokumenta ndh svjedoče o masakru u velikom palančištu

Palančište: 20. oktobar – da se ne zaboravi ! – Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: