Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos srpskim žrtvama Gospića biće 18.10.2015. u Novom Beogradu

Izmasakrirana pa zapaljena tjela gospićkih Srba
Izmasakrirana pa zapaljena tjela gospićkih Srba

Iz Udruženja Gospićana “Nikola Tesla” iz Beograda, stiglo nam je saopštenje da će parastos tj. pomen za srpske žrtve koje su ubijene oktobra 1991. godine u Gospiću i okolini, biti u nedjelju 18. oktobra 2015. u 14 sati u crkvi Sv. Đorđa, u Staroj Bežaniji, ulica Vojovođanska br. 70.

To je prilika da se pomolimo za naših 240 sunarodnika koji su ubijeni sredinom oktobra 1991. godine u gospićkom kraju, od hrvatskih paravojnika, koje su predvodili: Mirko Norac, Tomislav Merčep (komadant posebne jedinice “Jesenje Kiše“); Tihomir Orešković (bivši emigrant i kriminalac); Ivan Orešković organizator tzv. Odbrane Gospića; Ante Karić, povjerenik vlade Hrvatske za Liku; Darko Milinović, kasnije ministar zdravlja i socijalne pomoći u vladi Hrvatske i dr.

Slučaj Gospić je jedna od mračnih stranica ne samo hrvatskog tužilaštva već i hrvatske novije istorije. I pored činjenice da je Haški Tribunal ustupio Županijskom sudu u Rijeci ovaj predmet na 4.000 stranica uz izvođenje 140 svjedoka obdrane. Optuženo je samo šest osoba, osuđena trojica, na 37 godina zatvora, ali kazne i tretman osuđenih su bili ništa drugo do ruganje pravdi i porodicama čiji su najmiliji stradali u tom etničkom čišćenju Gospića.

Pored toga, ubijen je i jedan svjedok Milan Levar avgusta 2000. godine, koji je javno progovorio o ratnim zločinima nad Srbima u Gospiću. Isto tako i cijeli državni vrh je još krajem 1991. bio upoznat sa užasima i etničkom čišćenju Gospića.

Ovim putem želimo da pozovemo sve Gospićane, Ličane, Krajišnike, srpske rodoljube, da prisustvuju ovom parastosu, jer ako se mi ne sjetimo naših bližnjih, kako onda da se Bog sutra sjeti nas kad budemo ulazili u Carstvo Nebesko.

 

Izvor: zlocininadsrbima.com

 

Vezane vijesti:

O Mesiću i Gospiću

MemoMemorijalna fudbalska utakmica „Radovan Rajko Barać“

DIVOSELO – ZLOČINOM DO PUSTOŠI – ZAPISI ILIJE VUJNOVIĆA …

Prokletstvo bojovnika Duška – Jadovno 1941.

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: