fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos i komemoracija u Kukunjevcu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/kukunjevac.JPG

U selu Kukunjevac, kod Lipika, u Hrvatskoj sutra će biti održan komemorativni skup i služen parastos za žrtve ustaškog terora koje su stradale u samom Kukunjevcu i onima koji su nepovratno odvedeni u Jasenovac u oktobru 1942. godine, gdje im se gubi svaki trag.

Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Saša Milošević će tom prilikom otkriti šest obnovljenih ploča sa 800 uklesanih imena žrtava, saopšteno je Srni iz SNV-a.

Spomen-ploče su uništene u posljednjem ratu, a obnovljene su bez podrške Vlade Republike Hrvatske.

Parastos i komemorativni skup, koji počinje u 11.00 časova, organizuju Vijeće srpske nacionalne manjine grada Lipika i Mjesni odbor Kukunjevac.

Na dan formiranja 12. slavonske proleterske brigade, 11. oktobra 1942. godine, selo Kukunjevac doživjelo je sudbinu Sloboštine, Kusonja, Sažija i drugih sela u Slavoniji.

Pripadnici ustaškog domobranskog zdruga – „luburićevci“ iz Lipika opkolili su selo u noći između 10. i 11. oktobra i za odmazdu zbog napada na ustaško uporište u Španovici pobili 780 ljudi, žena i djece i njihova tijela masakrirali.

Te noći su poubijani nevini Kukunjevčani, Kozarčani i Slovenci koji su se kao izbjeglice zatekli u Kukunjevcu.

Pred Drugi svjetski rat selo je brojalo oko 1.800 stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti, od kojih je gotovo 800 stradalo u logorima NDH, a ponajviše u oktobarskom ustaškom teroru. /kraj/da

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti: 

KUKUNjEVAC: ZABORAVLjENO STRATIŠTE IZ DOBA NDH

Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA

U KAZAMATIMA NA MUKAMA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: