fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KUKUNjEVAC: ZABORAVLjENO STRATIŠTE IZ DOBA NDH

Ništa od obećane spomen-ploče

kukunjevacMještani Kukunjevca uspjeli su osigurati prilaz spomen-području, a sada očekuju pomoć institucija oko njegovog ponovnog uvrštavanja u Registar zaštićenih spomenika i postavljanja nove spomen-ploče koja je oštećena u posljednjem ratu. Oko 800 mještana Kukunjevca stradalo je u logorima NDH.

Ni 68. godišnjica obilježavanja ustaškog terora nad srpskim stanovništvom Kukunjevca u Požeško-slavonskoj županiji nije održana uz obećanu, novu spomen-ploču na kojoj bi stajala imena stradalih žrtava, niti je spomen-područje najvećeg stratišta na području grada Lipika uvršteno u registar zaštićenih spomenika RH.

Naime, 11. oktobra 1942. poubijani su nevini Kukunjevčani, Kozarčani i Slovenci koji su se kao izbjeglice zatekli u Kukunjevcu. Pred Drugi svjetski rat selo je brojalo oko 1.800 stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti, od kojih je gotovo 800 stradalo u logorima NDH, a ponajviše u oktobarskom ustaškom teroru. Svoje sjećanje na te dane pred oko 60-ak okupljenih iznio je Ico Jovanović, koji je tada kao osmogodišnji dječak uspio preživjeti strašnu tragediju sela. Njegov sumještanin, također svjedok masakra Sveto Džodan, svoja je osjećanja povodom 11. oktobra 1942. pretočio u stihove.

Nažalost, Kukunjevac je stradao i u zadnjem ratu, kada je srpsko stanovništvo izbjeglo iz sela, a u njemu je uništeno ili znatno oštećeno preko 300 kuća te spomen-grobnica. U poslijeratnom periodu cijelo spomen-područje zaraslo je u šikaru i palo u zaborav.

– Tek prije nekoliko godina, na inicijativu mještana i antifašista, uz saradnju sa VSNM-om počelo je ponovno obilježavanje godišnjice ustaškog zločina. Doduše, prvih nekoliko godina skupljali smo se na cesti jer nije bilo moguće doći do same grobnice – prisjeća se Darko Derenj, predsjednik VSNM-a Grada Lipika i Požeško-slavonske županije. Uz ogroman trud MO Kukunjevac i VSNM-a Grada Lipika, radnim akcijama uspjeli su osigurati prilaz ovom spomen-području.

Mještani Kukunjevca učinili su koliko su mogli, sada očekuju pomoć od mjerodavnih institucija. Prije svega, potrebno je promijeniti poražavajuću činjenicu da ovo stratište nije uvršteno u Registar zaštićenih spomenika RH i da je takva inicijativa Udruge antifašista nekoliko puta odbijena. VSNM Grada Lipika i SNV kao krovna institucija srpske manjinske samouprave iskazali su potrebu da se uključe u spomenutu inicijativu antifašista kako bi se ovo stratište vratilo pod zaštitu države.

Za sve nevine žrtve pomen je pred okupljenim mještanima i gostima održao paroh pakrački o. Slobodan Lalić.

Piše: Paulina Arbutina

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: