Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Parastos za 25 ubijenih Srba

Datum objave: sreda, 5 oktobra, 2011
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Bratunac, parastos.jpg

Služenjem parastosa u crkvi Svetog apostola Tome u Fakovićima i prisluživanjem svijeća za pokoj duša, danas je obilježeno 19 godina od stradanja 25 srpskih civila i vojnika iz ovog podrinjskog sela.

Na današnji dan 1992. godine, nakon jutarnjeg napada na selo Magašiće sjeverno od Bratunca, muslimanske snage iz Srebrenice i obližnjih sela težište napada usmjerile su na drugi kraj bratunačke opštine, prema srpskom selu Fakovićima.

U tom napadu ubijeno je 25 mještana, od kojih je većina zapaljena i masakrirana. Najstarija žrtva bio je osamdesetdvogodišnji Danilo Đurić čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Stanovništvo je spas našlo povlačeći se prema Drini i susjednoj Srbiji.

Kako su radili i prilikom prethodnih upada i pokolja u srpskim selima, pripadnici muslimanskih oružanih snaga nakon ubijanja mještana,opljačkali su pokretnu i popalili nepokretnu srpsku imovinu.

U kući Novke Nikolić zapaljeno je osmoro civila. Tek u proljeće 1993. godine pronađena je lobanja Živana Prodanovića kome je odsječena glava, a majka Dragina prepoznala ju je po zubima, a njegovo tijelo još nije pronađeno.

Preživjeli srodnici nastradalih danas su posjetili grablja u Bratuncu, te u opštinama Ljubovija i Bajina Bašta u Srbiji gdje su sahranjeni njihovi najmiliji jer, zbog stalne opsade sela, nisu mogli biti sahranjeni u mjesnom groblju u Fakovićima.

Supruga ubijenog Đoke, Ljubinka Đokić sa kćerkom Ivanom prisustvovala je današnjem parastosu. Ona se prisjeća da je, za razliku od napada na druga podrinjska sela koji su bivali rano u zoru, napad na Fakoviće počeo u podne i selo je bilo odsječeno.

“Zapucalo je sa svih strana. Putevi prema Bratuncu i Skelanima bili su presječeni i narod se povlačio prema Drini gdje su mnogi u vrbacima proveli dan i noć i tako prikriveni spasili se od sigurne smrti, jer ubili su koga su god stigli”, prisjeća se Ljubinka.

Ona ističe da su ubijali i nepokretne starce koje su zatekli u kućama, i kasnije su ih palili.

“Najviše boli nepravda što za ove zločine niko nije odgovarao ni poslije toliko godina, što potvrđuje pristrasnost međunarodne zajednice pod čijim uticajem još radi Sud BiH i zbog čega se na odgovornost za ratna događanja pozivaju samo Srbi, a za srpske žrtve niko ne odgovara”, kaže Ljubinka Đokić.

Predsjednik Predsjedništva bratunačke Boračke organizacije Krsto Rankić izrazio je razočarenje radom Tužilaštva i Suda BiH zbog neprocesuiranja zločina počinjenih nad Srbima.

“Muslimanske snage su vršile sistematsko uništavanje srpskog naroda u srednjem Podrinju, jer su masovno ubijale civile prilikom upada u sela. Ubijali su djecu, žene, starce i nepokretne osobe, ali nažalost niko nije odgovarao za te zločine. Boračka organizacija neće odustati i nastaviće sa insistiranjem da se konačno počnu procesuirati i brojni zločini počinjeni nad Srbima u ovom kraju”, rekao je Rankić.

Za zločine u Fakovićima, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, nije odgovarao niko od pripadnika muslimanskih snaga, ni 19 godina od kada su zločini počinjeni.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top