Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Papa: Nemam ništa protiv Stepinca i Hrvata

Papa Franjo
Papa Franjo

“Papa Franjo nema dvoumljenja o liku kardinala Alojzija Stepinca i nema ništa protiv hrvatskog naroda, a komisiju stručnjaka Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve predložio je zarad izgradnje kulture dijaloga, susreta i otvaranja”, izjavio je za hrvatske medije poslanik pape u Hrvatskoj nadbiskup Alesandro Eriko.

– Papa Franjo dobro je obavešten o reakcijama iz Hrvatske na njegov predlog – rekao je Eriko o novinskim nagađanjima da je cilj osnivanja skupine stručnjaka „ekumenska“ ili geopolitička strategija radi izgradnje „mosta“ prema patrijarhu Ireneju i prema patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve Kirilu, piše Index hr.

– Papa bi mogao odmah potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer „nema dvojbi o liku Stepinca“ i to mi je dao shvatiti na hiljadu načina – rekao je Eriko hrvatskim medijima.

Ništa protiv Hrvata

– Međutim, odabrao je da izbegne „napetosti“ između dve Crkve i predložio je stručnu skupinu koja može pomoći da „se rasprše sene“ koje su postojale između dve Crkve i može pomoći „na putu pomirenja dva naroda“.

„Recite to svima, i nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda“, citirao je Eriko papu Franju.

– Papa Franjo naglasio je da želi „otvorenu Crkvu“, „Crkvu koja razgovara“, „ekumensku Crkvu“, a to se odnosi i na odluku „koju ćemo doneti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca“ – kazao je nadbiskup.

Objasnio je da mešovita komisija ima svoju prirodu i cilj, a to znači „sagledati okolnosti u kojima se blaženi Alojzije Stepinac povesno našao“.

Komisija bi trebalo da ima po tri člana iz svake Crkve, ali moguće je da se njihov broj poveća s jedne ili druge stane, a moguće je da pokroviteljstvo nad njom preuzme Sveta Stolica. Prvi sastanak trebalo bi da se održi u Rimu.

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Papa Franjo i patrijarh Kiril pozvali na hrišćansko jedinstvo (VIDEO)

Patrijarh Irinej: Možda još nije vreme za posetu pape Srbiji

Sveci mogu biti samo ljudi koji su ostavili svijetlo sjećanje

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: