Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Papa: Nemam ništa protiv Stepinca i Hrvata

Datum objave: subota, 13 februara, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Papa Franjo
Papa Franjo

“Papa Franjo nema dvoumljenja o liku kardinala Alojzija Stepinca i nema ništa protiv hrvatskog naroda, a komisiju stručnjaka Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve predložio je zarad izgradnje kulture dijaloga, susreta i otvaranja”, izjavio je za hrvatske medije poslanik pape u Hrvatskoj nadbiskup Alesandro Eriko.

– Papa Franjo dobro je obavešten o reakcijama iz Hrvatske na njegov predlog – rekao je Eriko o novinskim nagađanjima da je cilj osnivanja skupine stručnjaka „ekumenska“ ili geopolitička strategija radi izgradnje „mosta“ prema patrijarhu Ireneju i prema patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve Kirilu, piše Index hr.

– Papa bi mogao odmah potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer „nema dvojbi o liku Stepinca“ i to mi je dao shvatiti na hiljadu načina – rekao je Eriko hrvatskim medijima.

Ništa protiv Hrvata

– Međutim, odabrao je da izbegne „napetosti“ između dve Crkve i predložio je stručnu skupinu koja može pomoći da „se rasprše sene“ koje su postojale između dve Crkve i može pomoći „na putu pomirenja dva naroda“.

„Recite to svima, i nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda“, citirao je Eriko papu Franju.

– Papa Franjo naglasio je da želi „otvorenu Crkvu“, „Crkvu koja razgovara“, „ekumensku Crkvu“, a to se odnosi i na odluku „koju ćemo doneti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca“ – kazao je nadbiskup.

Objasnio je da mešovita komisija ima svoju prirodu i cilj, a to znači „sagledati okolnosti u kojima se blaženi Alojzije Stepinac povesno našao“.

Komisija bi trebalo da ima po tri člana iz svake Crkve, ali moguće je da se njihov broj poveća s jedne ili druge stane, a moguće je da pokroviteljstvo nad njom preuzme Sveta Stolica. Prvi sastanak trebalo bi da se održi u Rimu.

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Papa Franjo i patrijarh Kiril pozvali na hrišćansko jedinstvo (VIDEO)

Patrijarh Irinej: Možda još nije vreme za posetu pape Srbiji

Sveci mogu biti samo ljudi koji su ostavili svijetlo sjećanje

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top