fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PAPA FRANjO PREDLOŽIO SPC RAZGOVOR O STEPINCU?

Papa_Franjo_i_Alojzije_Stepinac-c7d983aePapa Franjo predložio je predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) razgovor i iznošenje argumenata o spornim dijelovima biografije kardinala Alojzija Stepinca koji se neće desiti do jeseni, tako da kanonizacija neće uslijediti ovog ljeta, kako su najavljivali pojedini mediji, piše „Politika“.

U SPC stigao je nedavno odgovor iz Vatikana na ranije upućeno pismo u kome su velikodostojnici SPC iznijeli svoj stav o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, navodi list.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina kaže da srpska Crkva i istoriografija imaju kristalno jasno mišljenje o Stepincu i dovoljno relevantne arhivske građe o tome.

„Rimokatolička crkva u Hrvatskoj bila je stub NDH u svakom pogledu. Pouzdano znamo, na osnovu činjenica iz Stepinčevog dnevnika, da on nikada nije učinio nijednu intervenciju kod Ante Pavelića u korist SPC ili srpskog naroda. Nikada nije javno protestovao protiv zločina koji su činjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima, a dobro je znao za njih“, rekao je Mišina.

On je u prilog toj tvrdnji naveo da je u svaka vojna jedinica u NDH imala u svom sastavu i sveštenika.

„O svemu tome ima dovoljno arhivske građe. To su činjenice koje SPC uvažava i njima se rukovodi“, kaže Mišina.

On naglašava da SPC ima bogatu arhivsku građu iz tog perioda, ali je ona, za sada, nedostupna javnosti.

„Ukoliko hrvatska strana ima dokument koji dokazuje da je Stepinac osudio nasilje i zločine nad nedužnim srpskim civilima neka nam ga pokažu, ja za takav dokument ne znam“, kaže Mišina.

Kada je riječ o papinoj posjeti Hrvatskoj i mogućem odlasku u Jasenovac, vjerski analitičar Živica Tucić kaže da papa Franjo „ne može posjetiti Jasenovac bez hrvatskog episkopata, čiji jedan dio relativizuje istoriju i koketira sa ideologijom prošlosti“.

„Takođe, ozbiljno je pitanje ko će da zastupa Srbe u Jasenovcu prilikom te eventualne papine posjete. Mislim da je papa spreman da posjeti Jasenovac. Ako je to uslov SPC ili srpske strane moglo bi da dođe i do posete Beogradu“, rekao je Tucić.

On je naglasio da rezervi prema kanonizaciji Stepinca ima, ne samo iz Beograda, već i u katoličkim krugovima.

„Senzibilnost prema događajima iz 20. veka sada je povišena. Imao sam prilike da čujem mišljenje jednog nemačkog teologa koji je rekao da je Stepinac bio prosečan nadbiskup, koji se nije najbolje snašao u teškim vremenima, ali da nije `ni đavo ni anđeo`“, rekao je Tucić.

On je ukazao da papa ne mora da obavi sam čin kanonizacije, već samo treba da potpiše dekret.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Papa dolazi u Jasenovac? – Jadovno 1941.

Papa Franja daje oreol Alojziju Stepincu – Jadovno 1941.

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: