fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PAMTITI I POPISATI SVE SRPSKE ŽRTVE

Konferencija za novinare Fondacije Sveti Aleksandar Nevski

Konferencija za novinare Fondacije Sveti Aleksandar Nevski


Narod koji pamti svoje žrtve neće lako biti izložen novim žrtvama, niti napadima, a svi oni koji su imali genocidne namjere prema srpskom narodu imaju ih i dalje i u tom pogledu se ne treba zavaravati, poručeno je danas sa konferencije za novinare u beogradskom Medija centru koju je organizovala Fondacija „Sveti Aleksandar Nevski“.

Istaknuto je da će Fondacija „Sveti Aleksandar Nevski“ i Srpska narodna partija u Skupštini Srbije zbog toga pokrenuti inicijativu da se izgradi memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida, koji će imati i naučno-istraživački i obrazovni institut koji bi se bavio istraživanjem genocida, etničkih čišćenja i masovnih zločina nad Srbima u 20. vijeku.

Na današnjoj konferenciji u Beogradu o temi „Genocid nad Srbima“ istaknuto je da su Srbi koji su mnogostruko i strašno postradali u 20. vijeku doživjeli pokušaj prekrajanja istorije, te da je najnoviji takav pokušaj britanska rezolucija o Srebrenici.

„Da je britanska rezolucija usvojena, u svim čitankama u svetu deca bi učila da su Srbi genocidan narod, a političke posledice bi dovele do toga da Republika Srpska bude destabilizovana i srušena pod obrazloženjem da je tvorevina nastala na genocidu“, rekao je predsjednik Fondacije „Sveti Aleksandar Nevski“ Nenad Popović.

On je podsjetio da je tokom Drugog svjetskog rata izvršen najveći genocid nad srpskim stanovništvom, u kome je milion Srba ubijeno na području takozvane NDH i ostatka okupirane Jugoslavije.

Popović je naglasio da je ta tvorevina NDH imala i Jastrebarsko-hrvatski logor za srpsku djecu, koji je bio jedini koncentracioni logor u svijetu takve vrste, te podsjetio i na progon Srba 1995. godine iz Hrvatske u operaciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.

Akademik Matija Bećković istakao je da srpski narod danas nema nijedno stratište na kome su popisana imena stradalih Srba, da lako zaboravlja svoje žrtve, a onda se žali da se srpske žrtve ne poštuju.

Govoreći o Hrvatskoj, on je podsjetio da nijedan Srbin nije podigao ruku na Hitlerov pozdrav, bez obzira na to u kakvoj formaciji je tada bio i u ime čega se borio, dodajući da se moglo vidjeti ko je tu ruku podigao.

„Kada vidite logor Jasenovac i obiđete ga, vi ne znate šta je to. Nema mesta predviđenog da se tu zapali sveća… Neki drugi logori ostali su onakvi kakvi su i bili nekada da bi dočarali tužnu sudbinu onih koji su u logorima boravili. A Jasenovac kao da je pravljen da se ne dosetite šta je to zapravo bilo“, rekao je Bećković.

Bećković je naveo da je bilo više inicijativa da se popišu žrtve komunističkog režima i NATO bombardovanja 1999. godine, ali da do danas ništa nije urađeno, te ocijenio da je to sigurno dio nekih političkih prećutnih nagodbi.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković istakao je da Srbi olako prelaze preko svega što im se kroz istoriju desilo i lako zaboravljaju koliko su imali žrtava, dok drugi narodi izmišljaju zločine nad njima.

„Time što zaboravljamo sopstvene žrtve radimo protiv budućnosti svoje dece. Da nam se ne bi desio ponovni genocid, moramo nešto promeniti“, rekao je Anđelković, koji je pozdravio inicijativu Fondacije „Sveti Aleksandar Nevski“ da se popišu sve žrtve i da se napravi muzej, spomenici, spomen-obilježja, edukativni centri.

Učesnici su tokom konferencije podsjetili i na prinudno raseljene Srbe sa Kosova i Metohije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Andrej Fajgelj: Rasizam za srpske žrtve – Jadovno 1941.

OČUVATI SJEĆANjE NA SRPSKE I JEVREJSKE ŽRTVE …

Spomen-kapela za srpske žrtve – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: